Volledig scherm
Plein 1944. © Monique Eekelder

Steeds drukker in de Nijmeegse binnenstad

NIJMEGEN - Het wordt drukker en drukker in de Nijmeegse binnenstad. Niet alleen doordat het aantal bewoners van het centrum groeit, maar vooral ook doordat het steeds meer een plek is om elkaar te ontmoeten.

Ondanks de webshops wordt er nog steeds druk gewinkeld in de Nijmeegse binnenstad. Nieuwbouw heeft voor meer centrumbewoners gezorgd. En wie er rondloopt struikelt over festiviteiten en terrasjes.

Veranderen
Daarom is het tijd, vindt de gemeente, om die binnenstad te veranderen. Maar hoe? Hoe moet de ruimte in het centrum eerlijk worden verdeeld tussen auto's, lijnbussen, fietsers, voetgangers en terrassen?

Dilemma's
De gemeente is begin dit jaar begonnen met een reeks sessies om een antwoord op die vragen te vinden. Enkele honderden mensen hebben intussen meegepraat. Bijna 700 suggesties zijn binnengekomen. Maar het is lastig daaruit de juiste aanpak te destilleren. Bewoners, bezoekers en winkeliers, ze hebben elk hun eigen belangen, en die zijn soms of vaak tegenstrijdig. „We hebben veel dilemma's”, constateert wethouder Ben van Hees.

Niet iedereen zal zijn zin krijgen, waarschuwt hij. „We moeten ook loskomen van dogma's. Voor het eind van jaar leggen we een eerste mogelijk plan van aanpak op tafel.”

Voetgangers
Grotere voetgangersgebieden, meer 30 kilometerzones, meer groen en meer terrassen. Veel mensen die meedachten willen dit. In sommige straten zou de auto alleen nog te gast moeten zijn, bijvoorbeeld in de ringstraten, net buiten het bestaande voetgangersgebied (Van Welderenstraat, Van Broeckhuijsenstraat). Dat zouden deels fietsstraten kunnen worden met fietsverkeer in twee richtingen en minder parkeerplaatsen, bijvoorbeeld nog maar aan één zijde van de straat.

Lees meer over de dilemma's in De Gelderlander van zaterdag 30 juli, editie Nijmegen, of bekijk de online editie.