Volledig scherm
© ANP

Steeds vaker onterechte melding onveilige situatie kind

ARNHEM - Hulpverleners melden steeds vaker dat de gezinssituatie waarin een kind opgroeit onveilig is. Dat meldt Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (Bvikz). Volgens de vereniging is in veel gevallen sprake van een onterechte melding.

Bvikz heeft dit jaar 38 meldingen onderzocht die zijn gedaan bij advies- en meldpunt Veilig Thuis. In geen enkel geval bleek de melding terecht te zijn.

Traumatische ervaring
„En dit is slechts het topje van de ijsberg. Wij zijn ervan overtuigd dat steeds meer instellingen en organisaties melden onder het mom van: beter één melding te veel dan één te weinig. Ze beseffen niet wat een onterechte melding met een gezin doet. Een onderzoek door Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming leidt tot een traumatische ervaring", zegt voorzitter Vera Hooglugt van de Bvikz.

Dat is een belangenvereniging gevormd door ouders en professionals op het gebied van jeugdzorg en Wet maatschappelijke opvang.

Meldingen
De Raad voor de Kinderbescherming erkent dat het 'zo nu en dan' voorkomt dat kinderen onterecht worden gemeld. Uit onderzoeken van verschillende inspecties is volgens een woordvoerder ook gebleken dat er te snel wordt gemeld.

Miranda Hendriksen van Veilig Thuis Midden Gelderland herkent het verhaal van Hooglugt niet. „Het komt voor dat een wijkteam knel komt te zitten. Het is de bedoeling dat je dan in samenspraak met de ouders tot een plan komt. Het is juist belangrijk dat een wijkteam op goede voet staat met de ouders. Daar zijn protocollen voor."

Lees het uitgebreide verhaal in de De Gelderlander van vrijdag 30 september, of in de e-paper.