Volledig scherm

Stemmen over nieuwe kerkdeuren Eusebius (fotoserie)

ARNHEM - Hoe komen de nieuwe deuren voor de dwarsbeuken van de Arnhemse Eusebiuskerk eruit te zien? Daar mag iedereen zijn zegje over doen. Op de website kan gestemd worden. De uitkomst van die stemming geldt alleen als advies aan het bestuur van de Stichting Eusebius Arnhem, dat het besluit neemt. Maar dat het bestuur zal een overduidelijke winnaar waarschijnlijk niet achteloos naast zich neerleggen. Hieronder de vijf ontwerpen die meedingen.

Volledig scherm

Draaideuren 
GAJ/VWB-K3 (Arnhem) voorziet de hoge gotische raampartijen van de zijbeuken van even zo hoge draaideuren. Deze markeren de feitelijke glazen ingangen, die in de muur onder het glas-in-loodraam worden uitgespaard. De hoge deuren kunnen met behulp van led-verlichting ook fungeren als informatiezuil. Aan de Dudokzijde draaien de deuren aan een stijl die zich middenin het glas-in-loodraam en de deuropening bevindt; in geopende stand staan de deuren dwars op de gevel. De entree sluit hier met een bordes aan op de oude stad; deze is voorzien van een hellingbaan en een trap. Aan de Marktzijde draaien de deuren om scharnierpunten aan weerszijden van het grote gebrandschilderde venster. Het hoogteverschil met de buitenruimte wordt inpandig opgelost. Als de kerk dicht is, gaan de deuren ook dicht.

Volledig scherm

Wolk van textiel
Van Hoogevest Architecten (Amersfoort) maakt aan weerszijden toegangsportalen van glas en verbindt beide ingangen met een wolk van een lichte, verfijnde stof die doet denken aan parachutestof of een zeppelin. De wolk hangt aan stalen draden en is gevuld met kamers van lucht, waardoor de wolk van vorm kan veranderen. De wolk kan opgetrokken worden of juist laag komen hangen, waardoor zij van de kerk een intieme of juist een grote ruimte kan maken en ook de nagalmtijd van het geluid kan veranderen. Door te variëren met de aanlichting kan de sfeer in de kerk veranderd worden. Bij beide deuren komt de wolk naar buiten, onder een glazen baldakijn. Aan de Marktzijde komen trappen, aan de Dudokzijde een flauwe helling.
 

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Stuk uit de muur
Nexit Architecten (Arnhem) maakt aan weerszijden de kerk open door een stuk muur eruit te zagen en dit haaks op de kerk in het gat te plaatsen, deels binnen, deels buiten. De openingen worden vervolgens voorzien van entreehallen van hard glas. Uit beide dwarsstaande muren wordt een rechthoek gezaagd, waardoor de muur als kassa kan fungeren. De eruit gezaagde rechthoeken worden even verderop op de grond geplaatst, aan de zuidzijde buiten, aan de noordzijde binnen. Een lichtstreep in de bodem die dwars door de kerk loop verbindt beide ingangen.

Volledig scherm

Zerkenvloer
Niels Ponjee en Pieter de Ruijter (Eindhoven) willen aan de Dudokzijde een lage en brede ingang maken, aan de Marktzijde een hoge, smalle. De deuren worden van glas, gevat in brons geanodiseerd aluminium. Aan de Dudokzijde betreedt de bezoeker de kerk op maaiveldniveau en loopt dan in de zijbeuk schuin omhoog over een flauwe helling. Aan de Marktzijde is geen helling, maar een ‘stadsbalkon’, met trappen. Tussen beide ingangen moet een nieuwe zerkenvloer komen. Liefhebbers moeten een zerk kunnen sponsoren.

Volledig scherm
Volledig scherm

Kunstetalages
ODC en suzannelinders a&o (Rotterdam) willen van de beide zijbeuken kunstelagages maken. De stenen zijmuren onder de bestaande glas-in-loodramen worden vervangen door glazen deuren. Aan de Dudokzijde blijft het daarbij: kunstwerken worden achter de glazen deur geëxposeerd. ‘s Avonds worden deze werken aangelicht met smalle bundels licht. Aan de Marktzijde wordt het glas-in-lood vervangen door glas van een grotere afmeting, met reliëf en kleurnuances die doen denken aan glas-in-lood. Achter deze hoge glazen wand wordt een groot kunstwerk of een installatie opgehangen. Dit kunnen steeds andere werken zijn. Ze worden ’s avonds aangelicht met spots die van beneden naar boven schijnen.

Volledig scherm
Nexit Architecten (Arnhem) maakt aan weerszijden de kerk open door een stuk muur eruit te zagen. © Nexit Architecten
Volledig scherm
Nexit Architecten (Arnhem) maakt aan weerszijden de kerk open door een stuk muur eruit te zagen. © Nexit Architecten (Arnhem)
Volledig scherm
ODC en suzannelinders a&o (Rotterdam) willen van de beide zijbeuken kunstetalages maken. © ODC en suzannelinders a&o (Rotterdam)
Volledig scherm
GAJ/VWB-K3 (Arnhem) voorziet de hoge gotische raampartijen van de zijbeuken van even zo hoge draaideuren. © GAJ/VWB-K3
Volledig scherm
Niels Ponjee en Pieter de Ruijter (Eindhoven) willen aan de Dudokzijde een lage en brede ingang maken, aan de Marktzijde een hoge, smalle. © Niels Ponjee en Pieter de Ruijter (Eindhoven)
Volledig scherm
© ODC en suzannelinders a&o (Rotterdam)
Volledig scherm
© Van Hoogevest Architecten
Volledig scherm
© GAJ/VWB-K3
Volledig scherm
Van Hoogevest Architecten (Amersfoort) maakt aan beide zijden glazen deuren en verbindt met een wolk van textiel dat doet denken aan parachutestof. © Van Hoogevest Architecten (Amersfoort)