Volledig scherm
Archeologen en vrijwilligers druk in de weer om een van de bunkers bij Museum Arnhem bloot te leggen. Bij die werkzaamheden werd onverwacht een stengun gevonden. Foto: Marina Popova

Stengun gevonden in bunker bij Museum Arnhem

ARNHEM - Bij het ontgraven van een van de twee Duitse Kochbunkers in de tuin van Museum Arnhem hebben archeologen en vrijwilligers zaterdag totaal onverwacht een stengun gevonden. Het gaat om een Engels machinepistool uit het einde van de Tweede Wereldoorlog in zeer goede conditie.

De achterkant bestaat uit een open stuk metaal. Zo werden de productiekosten laag gehouden. Alleen het magazijn ontbreekt.

Engels
"De vraag is natuurlijk hoe dat Engelse geweer in een Duitse bunker terecht gekomen is", stelt onderzoeksleider Leo van Midden. Hij was degene die op de bodem van de bunker op het ijzer van het geweer stuitte.

Bunker
"Ik vermoed dat een Nederlands jongetje na de oorlog in de bunker met het pistool heeft gespeeld en het hier heeft achtergelaten." Een aantal jaren na de oorlog zijn de eenpersoons bunkertjes op de stuwwal en de bijbehorende loopgraven vol aarde gestort.

Stengun
De stengun gaat voorlopig naar de opslagplaats van het Archeologische Werkgenootschap Nederland.

Loopgraaf
De linker bunker in de tuin van Museum Arnhem is zaterdag ontgraven. De toegang via een klein stukje loopgraaf is versterkt met oud hout voor een authentieke beleving van de bunker. Naar verwachting stelt het Museum Arnhem de bunkers binnenkort open voor publiek.