Volledig scherm
Maud van den Berg (15) zoekt een agenda uit in de HEMA in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Stormloop op schoolspullen bij HEMA

ARNHEM/NIJMEGEN - Scholieren kopen nog altijd massaal een papieren schoolagenda. Niet meer bij de V&D, maar vooral bij de HEMA. Vlak voordat het nieuwe schooljaar begint, is er een run op de vele varianten die bij tieners de voorkeur blijven genieten boven digitale alternatieven. 

Het automatisme van naar de V&D Schoolcampus voor nieuwe schoolspullen is verdwenen. De overige winkels die een deel van hun vloeroppervlak inruimen voor schoolassortiment spinnen daar garen bij, zoals HEMA School, Bruna HiSchool, Primera Back to School en Action Cool2School. The Read Shop ontfermt zich zelfs over de merknaam Schoolcampus, al is die net als V&D, Soho, Liv en Prijzencircus opgekocht door Retail Ventures.

Rustig
Bij The Read Shop in de Arnhemse Koningstraat is het achterste deel van de winkel voor de Schoolcampus ingeruimd. Het is er op maandagmiddag rustig. Een scholiere snuffelt wel met haar ouders tussen de agenda's. ,,Kijk deze is mooi!'' ,,Is hij ook duidelijk?'', vraagt haar vader. ,,Uh…ja'',zegt het meisje alsof dat het laatste is waar ze bij de aanschaf van een agenda aan denkt.

Topshelf
Ook bij Topshelf dat in Arnhem in het voormalige V&D-pand aan het Johnny van Doornplein zit, is het rustig. De schoolspullen staan er zonder verwijzing verdeeld over twee plekken op de begane grond.

HEMA
Waar al die scholieren dan wel zijn? Bij de HEMA. Zowel bij de vestiging aan de Rijnstraat in Arnhem als bij die aan de Grote Markt in Nijmegen loopt het deze maandag storm. HEMA is dan ook vol in de leegte gesprongen die V&D achterliet en heeft een hele route met pijlen uitgezet die tieners het nieuwe schooljaar in leidt. 'Eigen school, eigen ding', is de kreet waarmee de scholieren worden gelokt. Al helpt de 10 procent korting op alle merkagenda's -die HEMA dit jaar voor het eerst verkoopt- ook.

Fashionista
„Bij ons gaan veel meer agenda’s dan voorgaande jaren over de toonbank. We hebben er na het verdwijnen van V&D extra ruimte voor ingericht en ze vliegen de deur uit”, zegt Christina Ebbers van Primera aan de Raadhuisstraat in Doetinchem. „Bij de meisjes zijn die van Fashionista favoriet en bij de jongens voetbal- en stripagenda’s.”

Bruna
Elsemieke van Kooten van de Bruna aan de Hoofdstraat in Veenendaal bevestigt de populariteit van de Fashionista-agenda’s. „Vooral die met de Eiffeltoren erop.” Maar meiden lopen volgens haar ook weg met agenda’s van Blond en O’Neill. „Jongens gaan voor Supertrash, YouTube of een voetbalagenda. Vooral die van Ajax zijn bij ons in trek.”