Volledig scherm
© Bert Jansen

Straf voor bedrijf waar Nijmegenaar verongelukte blijft in beroep gelijk

DEN BOSCH/ HELMOND - Het Helmondse bedrijf Xycarb blijft veroordeeld tot het betalen van 75.000 euro, de straf die in november 2015 werd opgelegd. Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat donderdagmorgen diende over de dood van werknemers Tonny Vissers (55) uit Nijmegen en diens collega Toon van der Loo (57) uit Veldhoven in augustus 2014.

Reden voor de onveranderde straf is dat Karien van der Loo uit Veldhoven, weduwe van één van de slachtoffers, afspraken heeft gemaakt met het bedrijf over de uitvoering van een door haar opgesteld veiligheidsplan. Het Openbaar Ministerie had mede daarom aan de rechter gevraagd de straf te laten wat die is.

Opgelucht
De Veldhovense hield donderdagochtend een indrukwekkend verhaal in de rechtbank en is opgelucht over de uitspraak. Familieleden van Nijmegenaar Vissers waren daar niet aanwezig. Zij hielden zich afzijdig van het hoger beroep. 

Schijntje
Van der Loo veegde tijdens haar spreekrecht als nabestaande de vloer aan met de aan het bedrijf opgelegde boete. Ze noemde het bedrag een schijntje: „Het voelt als door rood licht rijden en dat je vervolgens 50 cent moet betalen aan oom agent."

Bovendien verdwijnt het geld in de staatskas. Het gaat niet naar de nabestaanden en al helemaal niet naar de oud-collega's van haar man. „Zullen de werknemers bij Xycarb morgen echt veiliger gaan werken als de acceptgiro van de boete is betaald?," vroeg Van der Loo zich af.

Veiligheidsplan
Om dat laatste wél voor elkaar te krijgen stelde ze zelf een uitgebreid veiligheidsplan op. Xycarb bleek meteen bereid om aan het initiatief, dat een veelvoud van de boete kost, mee te werken. Tot en met 2020 legt het bedrijf onder andere één dag in het jaar de productie stil om na te denken over hoe bedrijfsongelukken nooit meer kunnen voorkomen.

Reactor
Toon van der Loo (57) en diens collega Tonny Vissers (55) uit Nijmegen verongelukten in augustus 2014 tijdens reparatiewerkzaamheden. Ze klommen naar beneden in een grote reactor die gevuld bleek met argongas en stikten. De rechtbank vond in november 2015 dat Xycarb tekort was geschoten in de veiligheidsmaatregelen en gaf het bedrijf een boete van 75.000 euro.

Een verslaggever van het Eindhovens Dagblad was aanwezig bij de rechtszaak en twitterde erover. Lees hier zijn verslag terug: