Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Mr. Franckenstraat. © Gerard Verschooten

Straks sneller naar campus Nijmegen met verlengde fietsroute

NIJMEGEN - De snelfietsroute van Arnhem naar de Nijmeegse Waalbrug loopt straks door naar de campus. Dat is althans de bedoeling van het verlengen van het RijnWaalpad, dat nu loopt van Arnhem naar de Waalbrug. Fietspaden rondom het Keizer Traianusplein gaan daarom op de schop.

Hoe de route precies gaat lopen, is nog niet duidelijk. Vast staat wel dat het RijnWaalpad vanaf de Waalbrug door de Mr. Franckenstraat gaat. Die straat komt uit op het Mariaplein.

Nijmegen Oost
Hoe de route vanaf daar door Nijmegen Oost gaat lopen, wordt nog onderzocht. Hoeveel tijdwinst de snelfietsverbinding precies gaat opleveren, is dan ook nog niet duidelijk. Het doel is om het laatste deel van de snelfietsroute (vanaf de Mr. Franckenstraat naar de campus) in 2017 aan te pakken. 

RijnWaalpad
Nijmegen wil de snelfietsroute doortrekken naar de campus, omdat het fietsverkeer naar verwachting toeneemt. In twee richtingen gaan fietsers nu al 5.000 keer per dag de Waalbrug over. Over tien jaar zal dat volgens de gemeente het dubbele zijn. Met de snelle verbinding richting de campus wil Nijmegen bovendien meer mensen stimuleren de fiets te pakken. 

Snelfietsroutes
In 2020 moet er in de hele stad zo’n 79 kilometer aan snelfietsroutes liggen, herkenbaar aan de rode bestrating. Meer dan de helft daarvan is inmiddels aangelegd.

Werkzaamheden
De Mr. Franckenstraat is vanwege de aanpassing van de fietspaden nog tot en met zondag afgesloten voor alle verkeer. Ook op de St. Jorisstraat worden de fietspaden aangepast en er komt nieuw asfalt. Via die straat is het centrum van Nijmegen daarom tot en met vrijdag niet bereikbaar tussen 21.00 uur en 06.00 uur. Verkeer dat via de St. Jorisstraat de stad uit wil, wordt tot en met zondag omgeleid over de Hertogstraat. Fietsers en voetgangers kunnen er wel gewoon door. Winkels, restaurants, museum het Valkhof en de parkeergarage Kelfkensbos zijn gewoon bereikbaar.