Volledig scherm
© Wijkagent Etiënne

Strengere controles op Oude Holleweg na ongeluk

BEEK – De politie gaat strenger handhaven bij de Oude Holleweg in Berg en Dal. Dat zegt een politiewoordvoerder naar aanleiding van een fietsongeval zaterdagavond.

Twee fietsers uit Noord-Nederland raakten gewond na een bizarre afdaling.

Zware klim
De Oude Holleweg is als een van de zwaarste klimmen in Nederland buiten Zuid-Limburg en een gerenommeerd kuitenbijter onder sportfietsers. De Oude Holleweg staat te boek als zevende zwaarste klim van Nederland. Het stijgingspercentage op het steilste stuk is 14 procent.

Fietsers
Zaterdagavond liepen drie fietsers (allemaal 20 jaar) snij- en schaafwonden op toen ze de weg niet naar boven, maar naar beneden reden. Dat is al jaren verboden: de Oude Holleweg is te smal en steil voor afdalend verkeer.

Uit de bocht
Ze reden op gewone fietsen, een van de drie zat achterop. De mannen vlogen uit de bocht, omdat ze volgens de politie de snelheid schromelijk onderschat hebben en de bocht niet meer konden houden. Gevolg: ze knalden het hek in van verpleeghuis Kalorama.

'Dikke pech'
Een traumaheli werd direct gealarmeerd, maar uiteindelijk volstonden twee ambulances. Die vervoerden twee slachtoffers naar het Radboudumc. De derde kon op de Oude Holleweg geholpen worden. "De jongens hebben geen ernstige kwetsuren opgelopen", aldus de politiewoordvoerder. "Eigen schuld, dikke pech zeggen we dan als politie."

Een geluk voor het drietal was dat op de smalle weg geen auto tegemoet reed. "Dan hadden ze geen kant op gekund en was het nog veel erger afgelopen."

Giro
De drie twintigers - uit Zwartemeer (Drente) en Groningen - waren het weekeinde waarschijnlijk voor een korte vakantie in de regio. Vermoedelijk hebben ze de route van de Giro'd Italia willen rijden, maar dat liep dus verkeerd af. De fietsen raakten flink beschadigd. "We hebben geen procesverbaal uitgeschreven. Deze jongens waren al genoeg gestraft."

Meer controles
De politie heeft zich voorgenomen vaker te controleren op de Oude Holleweg. "Er was al langere tijd geen ernstig ongeluk gebeurd, maar dit is weer een eyeopener en aanleiding om toch weer extra alert te zijn."