Volledig scherm
De Oryon Watermill aan de kade in Tolkamer. © Jan van den Brink

Stroom uit waterkracht in Achterhoekse stuwen (video)

DOETINCHEM - Waterschap Rijn en IJssel stelt negen stuwen open voor de opwekking van stroom. Bedrijven of (groepen) particulieren die die elektriciteit willen winnen, kunnen zich daarvoor vanaf vrijdag inschrijven.

Het gaat om de stuwen bij Voorst (Aa-Strang), Ulft, Etten en Doesburg (Oude IJssel), Eefde, Lochem, Haarlo, Mallem en Rekken (Berkel).

500 huishoudens
De locatie bij Doesburg is het verst gevorderd. Hier gaat het bedrijf Deepwater-Energy uit Arnhem in 2017 een waterkrachtcentrale bouwen. De turbine, van het type Oryon Watermill, wekt jaarlijks 1800 megawattuur aan elektriciteit op. Dat is genoeg voor 500 huishoudens. De investering wordt hier geschat op 1,3 miljoen euro.

„Ook op de andere acht plekken kan op een rendabele manier stroom opgewekt worden”, zegt woordvoerster Vanya Ginsel van het Waterschap Rijn en IJssel.

De initiatieven kunnen komen van bedrijven, maar ook van (groepen) burgers, zoals dat ook bij windenergie al wel gebeurt. „Een groep buren kan ook een kleine waterkrachtcentrale exploiteren.”

Plan
Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag inschrijven op een van de negen locaties. „Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Wie zich inschrijft moet binnen twee maanden een doortimmerd plan overhandigen. Lukt dat niet, dan komt de volgende aan de beurt.”

Zo werkt de Oryon Watermill.

The Oryon Watermill, Always energy everywhere. Check out the possibilities for generating affordable and sustainable hydropower! citation pictures; https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat, Ruimte voor de Rivier