Volledig scherm
Xtc © ThinkStock

Student snuift steeds vaker

NIJMEGEN - Studenten gebruiken op steeds jongere leeftijd harddrugs. Om te feesten, maar ook om een studieboost van te krijgen. Het Trimbos-instituut, een instelling voor verslavingszorg en -onderzoek, becijferde dat onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar het gebruik van xtc het afgelopen decennium verviervoudigd is.

Annemiek (23) weet alles van dat harddrugsgebruik onder studenten. In haar slechtste periode gebruikte ze dagelijks speed. Zonder kwam ze haar kamer niet meer uit, lukte niets meer. „Maar met dat spul op kon ik de hele wereld aan", zegt de student Engels aan de Radboud Universiteit. „Ik schreef in een mum van tijd hele verslagen, kon nachten doorgaan. Ik haalde hoge cijfers, speed was voor mij echt een studieboost."

Intensief gebruik
Toch stopte ze na een half jaar intensief gebruik met de drug. „Mijn dealer was een goede vriend van me. Ook gewoon student, overigens. Hij begon zich zorgen te maken, wilde niets meer aan mij verkopen. Natuurlijk, daar baalde ik van. Achteraf ben ik er blij om." Ze kreeg namelijk een slechte huid, haaruitval: „Ik werd er ook nog eens heel paranoïde van. Toch heeft bijna niemand iets in de gaten gehad. Eén docent vroeg me ooit eens of alles wel goed met me ging. Hij vond me iets te alert en te actief. Verder leidde ik een voor de buitenwereld normaal leven. Heb ook nooit last van afkickverschijnselen gehad."

Iriszorg
Irmgard Poelmans, coördinator van de testservice van Iriszorg in Gelderland, ziet dat drugsgebruik onder studenten steeds meer wordt geaccepteerd. „Het is niet langer een taboe, ze praten er over. En daardoor wordt er ook meer geslikt dan een aantal jaren terug. Veel studenten passen in het profiel van de gemiddelde festivalganger. Dat zijn bij uitstek de feestjes waar gebruikt wordt."

Onderzoek
Het Trimbos-instituut zette vorig jaar alle recente onderzoeken naar drugsgebruik onder studenten op een rijtje. „En daaruit is geen eenduidig antwoord te herleiden. De uitkomsten zijn simpelweg te verschillend", vertelt onderzoeker Ferry Goossens. „Uit het ene onderzoek blijkt, dat 60 procent van de studenten wel eens cannabis gebruikt, in het andere is dat maar 10 procent. Het is maar net aan wie je het vraagt.” 

Verbieden
Een woordvoerster van de Radboud Universiteit laat in een reactie weten dat voorlichting op het gebied van drugs tijdens de introductieweken niet anders dan bij voorgaande jaren is. „Natuurlijk vragen we mentoren om nieuwe studenten te wijzen op de risico's van drugs. Ook verbieden we het gebruik ervan tijdens de introductieweekenden. Maar bij ons zijn er geen incidenten bekend, laten we hopen dat daar geen verandering in komt."

De naam van Annemiek is op haar verzoek gefingeerd.

Het volledige artikel is te lezen in de Gelderlander van donderdag 18 augustus, editie Nijmegen, of in de e-paper.

Volledig scherm
© Gerard Verschooten