Volledig scherm
De Eusebiuskerk in Arnhem. © Rolf Hensel.

Subsidieregen: Eusebius blij met bijna 2 miljoen euro

ARNHEM - De Eusebiuskerk in Arnhem krijgt bijna 2 miljoen euro van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De Stichting Eusebius Arnhem had bijna 2 miljoen euro voor regulier onderhoud gevraagd en dat verzoek is gehonoreerd.

In totaal wordt 54,5 miljoen euro verdeeld over 900 monumenten in het hele land, waaronder veel kerken.

Gat
Het geld is niet bedoeld voor grote restauraties. Vandaar dat met deze bijdrage de Stichting Eusebius Arnhem nog niet uit de brand is. Voor de grote restauratie van deze vijftiende-eeuwse kerk gaapt echter nog steeds een gat van 20 miljoen op de begroting. De totale kosten: 32 miljoen.

Vanwege het geldgebrek heeft de restauratie zelfs een tijdje stil gelegen. Momenteel wordt er met een kleine ploeg weer gewerkt aan de restauratie van de toren.

Kathedraal
In Gelderland wordt ruim 8 miljoen verdeeld over 148 monumenten, waaronder Kasteel Doornenburg (ruim 213.000 euro), de Vereeniging in Nijmegen (ruim 153.000 euro), de Martinikerk in Doesburg (ruim 125.000 euro), kasteel Slangenburg met bijgebouwen in Doetinchem (ruim 1,5 ton) en bijna 1 ton voor de kathedraal van de Liemers, ofwel: de Sint Andreaskerk van Groessen.

Wilt u weten waar bij u in de buurt subsidie is vergeven, kijk dan in onderstaande actieve kaart. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.