Volledig scherm

Synthon dreigt met vertrek uit Nijmegen om zandtransport

NIJMEGEN - Geneesmiddelenproducent Synthon, aan de Microweg op Westkanaaldijk in Nijmegen, vreest een berg zand voor de deur. Een kilometerslange transportband gaat het zand van de nieuwe zandwinningslocatie Beuningse Plas naar het Maas-Waalkanaal in Nijmegen vervoeren.

Synthon heeft plannen voor een volgende uitbreiding met productieruimten en laboratoria aan de Microweg, pal langs het kanaal. Het gaat om een investering van tientallen miljoenen euro's, goed voor honderden banen erbij.

Transportband
Een van de opties voor het zandtransport is een overkapte transportband die in een rechte lijn langs de Neerbosscheweg via industrieterrein Westkanaaldijk naar een losplaats aan het kanaal loopt. Volgens de plannen zou in 2018 begonnen moeten worden met de aanleg van de transportband. De zandwinning kan dan in 2019 beginnen. De zandwinning zal duren tot en met 2033, met een mogelijke verlenging tot 2036, zo staat in een raadsvoorstel van september 2014.

Catastrofaal
„Ik ga die miljoenen niet investeren om 25 jaar lang een berg zand voor de deur te krijgen. We werken met clean rooms in de laboratoria, dit is catastrofaal voor het bedrijf”, zegt directeur Jacques Lemmens.

Zolang hij geen zekerheid heeft, wordt er niet gebouwd in Nijmegen. Hij sluit een vertrek uit de stad niet uit. „In Spanje of Chili, waar we ook fabrieken hebben, worden we met open armen binnengehaald.”