Volledig scherm
Syriëgangers Waïl el A. (links) en Nadeem S. © Jeroen Nissen

Syriëganger Nadeem S. in beroep tegen celstraf

ARNHEM - Nadeem S, één van de veroordeelde Arnhemse Syriëgangers, gaat in hoger beroep tegen de celstraf van drie jaar Sdie hem vandaag is opgelegd. Dat laat zijn advocaat Bart Nooitgedagt weten. „Ik kan me totaal niet verenigen met de bewezenverklaring. Die is gebaseerd op nogal wat aannames. Ook is de strafmaat bijzonder hoog. In identieke zaken werd 18 maanden opgelegd.”

Waïel el A. legt zich bij het vonnis neer. „Hij is het niet met de rechtbank eens, maar begrijpt de uitspraak wel”, zegt zijn advocaat Francoise Landerloo. Dat hij er niet tegen in beroep gaat, heeft vooral een tactische reden. Met deze celstraf vervalt een voorwaardelijke jeugd-tbs van zeven jaar die hij nog uit eerder delict had staan.

OM
Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of het in hoger beroep wil. „Over een deel van de uitspraak zijn we tevreden, namelijk de poging tot aansluiten bij een terroristische organisatie. We zijn ook blij dat de rechtbank de ernst daarvan heeft benadrukt”, zegt een woordvoerster. „Het deel van de vrijspraak in het vonnis willen we eerst bestuderen.”