Volledig scherm
© Thinkstock

Taakstraf voor financieren terrorisme vanuit Arnhem

ARNHEM - Voor het overmaken van een bedrag van in totaal 2.350 euro naar zijn broer in Syrië is een man veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur. Van deelname aan een terroristische organisatie is hij vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald in een uitspraak die afgelopen week is gepubliceerd. Uit privacyoverwegingen maakt de rechtbank leeftijd en woonplaats van de veroordeelde niet bekend.

Het geld maakte hij in 2013 in twee delen over naar de rekening van zijn broer: éénmaal 1.000 euro en éénmaal 1.350 euro. De bedragen zijn beide keren vanuit een kantoor van Western Union in Arnhem overgeboekt, met als verhullende vermelding bij de transactie ‘familielid (broer) opleiding/stage universiteit Arnhem/Nijmegen'. Het geld kwam via tussenpersonen in Turkije terecht bij zijn broer in Syrië.

De broer van de veroordeelde wordt in een film over hem de 'militair leider van Jabhat al-Nusra' genoemd. Daarmee was hij een prominent lid van de aan al-Qaeda gelieerde terroristische organisatie. De broer kwam om bij de strijd in Syrië.

Terroristische doeleinden
De veroordeelde betoogde tijdens de zitting dat hij het geld naar zijn broer had overgemaakt voor onder meer het levensonderhoud en de uitzet van diens twee nog ongeboren kinderen. Hoewel de rechtbank niet twijfelt aan dat verhaal van de veroordeelde, meent de meervoudige kamer wel dat de man had moeten beseffen dat 'hierdoor een toename in het vermogen van zijn broer' was en dat 'hij daarmee bewust de aanmerkelijke kans dat dit ten goede kwam aan terroristische doeleinden' heeft aanvaard.

Dit, en de eerder genoemde verhullende vermelding bij de overboeking van het geld naar zijn broer, duidt er volgens de rechtbank 'onmiskenbaar op dat verdachte er rekening mee hield dat geld sturen naar zijn broer in Syrië risico’s met zich mee bracht in verband met diens activiteiten in Syrië'.

Werkstraf
Omdat de man geen strafblad heeft en uit een rapport van de reclassering blijkt dat er een zeer lage kans is op herhaling, hoeft de man niet de gevangenis in. Van de 180 uur werkstraf die hem is opgelegd, zijn er 30 voorwaardelijk. Van de 150 uur die overblijft, hoeft de man er, na aftrek van voorarrest, nog 118 te werken. 

Advocaat Serge Weening heeft tijdens de rechtszaak volledige vrijspraak bepleit voor zijn cliënt en heeft inmiddels hoger beroep ingesteld. Een datum daarvoor is nog niet bekend.