Volledig scherm
Logo van LingQuest.

Taalquiz: kun jij het Whelsh van Tamil onderscheiden?

NIJMEGEN - Hoe sterk lijkt het Nederlands op het Italiaans? Wat hebben het Portugees en de Slavische talen met elkaar gemeen? En kun jij het Whelsh (500.000 sprekers) van Tamil (gesproken door 68,7 miljoen mensen) onderscheiden?

Met de app LingQuest proberen taalwetenschappers Seán Robert en Mark Dingemanse van de Radboud Universiteit antwoord te krijgen op die vragen.

Slisklanken
"We zien regelmatig dat mensen 2 talen met elkaar verwarren", zegt onderzoeker Dingemanse. "Bijvoorbeeld het Portugees en Slavische talen, waarin beide veel slisklanken voor komen. Terwijl het Portugees, een Latijnse taal, en het Slavisch fysiek én taaltechnisch ver uit elkaar liggen."

Uitgestorven
Ook hopen de taalwetenschappers met hun app bij te dragen aan de kennis over taal. Audio-fragmenten van 70 talen zijn in LingQuest opgenomen. Dat is amper 1 procent van alle talen. "Wereldwijd worden er 5.000 talen gesproken. En dat is de meest conservatieve schatting. De meeste mensen weten helemaal niet dat het er zoveel zijn. En ook niet dat sommige talen inmiddels bijna zijn uitgestorven."

Maya-taal
Het gaat dan bijvoorbeeld om het Lacandon, een Maya-taal die nog maar door 350 mensen wordt gesproken. "Met de app maken we dergelijke talen toegankelijk voor veel mensen. Het is een illusie te denken dat een bedreigde taal zo gered wordt, maar we hopen wél dat LingQuest bijdraagt aan het besef dat iedere taal bijzonder is."

Kun jij talen van elkaar onderscheiden? Doe de test!

Volledig scherm
Screenshot uit de app LingQuest.