Volledig scherm
Het festivalterrein op Stadsblokken nabij de John Frostbrug. Foto Rolf Hensel

Tegenstanders bouw Stadsblokken-Meinerswijk: 'Eigenaar uitroken'

ARNHEM - Tegenstanders van woningbouw op Stadsblokken-Meinerswijk in Arnhem hopen dat grondeigenaar KWP zich bij een massaal 'nee' terugtrekt als projectontwikkelaar.

Bij GroenLinks, uitgesproken tegenstander van het plan, zijn ze ervan overtuigd dat dit 'uitrookscenario' hout snijdt.

Honderden
Raadslid Tobias de Groot: „KWP wil woningen bouwen op 20.000 vierkante meter. Hoeveel het er precies zullen worden, hangt af van de bouwhoogte en het soort woningen. Het kunnen er zeker honderden worden en dat willen wij niet."

Volgens hem biedt het referendum de kans om dat tegen te houden. „Als straks 80 procent van de mensen 'nee' zegt, dan is dat plan van de baan. Dan zal KWP van de grond af willen en gaan ze op zoek naar kopers. In dat geval melden zich ongetwijfeld gegadigden. En als die er niet zijn, dan komen de gemeente en de provincie als kopers in beeld. Dan is de bevolking weer aan zet."

'Weinig realisme'
Conceptontwikkelaar Frank Donders is nauw betrokken geweest bij de ideeën voor een toegankelijk eilandenrijk met bebouwing in het groen. Op die plannen borduurt KWP nu voort. Donders vindt het 'uitrookscenario' van weinig realisme getuigen. „Ik denk dat mensen met lege handen komen te staan als ze massaal tegen stemmen. Want niemand weet wat er dan gebeurt."