Volledig scherm

Terug in de tijd: Claus kijken tijdens 51ste editie Vierdaagse (video)

NIJMEGEN – Bij de intocht van de 100ste Vierdaagse zal dit jaar ook Koning Willem-Alexander aanwezig zijn. Niet eerder kreeg de stad tijdens het evenement bezoek van een koning of koningin. Wel waren er eerder al twee prinsen bij de Vierdaagse: eentje trok zelfs de stoute wandelschoenen aan.

Op 28 juli 1937 was het Prins Bernhard die langs de kant stond te kijken naar de deelnemers van wat toen nog heette de Vierdaagsche Afstandsmarschen. In cognito was de prins die dag onder politiebegeleiding naar Wijchen gebracht. Daar ging hij naar de Markt, waar zich ‘een onafzienbare menigte menschen, duizenden en duizenden, de meeste met Oranje getooid, hadden opgesteld'. Bernhard stond daar volgens een van de verslaggevers van deze krant, ‘als ’n gewone kieker, sonder zich oek maor op iets feur te laote staon. Hij was d’eenfout eiges.’

Normale loper
Pas 40 jaar later kreeg de Vierdaagse opnieuw koninklijk bezoek. En ditmaal niet iemand die alleen maar toekeek, maar een heuse deelnemer. Prins Claus deed in 1967 samen met drie vrienden mee aan de 51ste editie. Als eerste verscheen hij op de 25e juli 1967 ’s ochtends om 05.00 uur bij de startcontrole. Volgens de krant verscheen de prins de 25e juli ‘monter en veerkrachtige tred; vastbesloten om de vier dagen uit te wandelen’.

Claus moest vooral een ‘normale loper’ zijn, al was hij wel de best bewaakte. Alle gemeenten waar de prins doorheen liep, hadden vooraf het ‘beleefde, maar daarom niet minder dringende verzoek gekregen absoluut niets speciaals te ondernemen’ ter ere van de prins', noteerde deze krant.

  Perziken
Claus mocht dan een normale loper willen zijn, zo zag het publiek hem beslist niet. ‘Claus kijken’ werd die 51ste editie een waar begrip. De krant tekende op hoe mevrouw Doorman-Kersten uit Huissen, bij de eerste dag van het wandelevenement op de prins af rende om hem een mandje perziken te geven. Zij trok zich vervolgens ‘schielijk terug, blozend als een meisje dat Sinterklaas heeft gezien’. De perziken waren door haar zelf gekweekt en geplukt, liet ze nog weten.  

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Tal van journalisten wachten op de doorkomst van prins Claus, op 28 juli 1967. Op de achtergrond concertgebouw De Vereeniging.

Zie hieronder archiefbeeld van prins Claus tijdens de intocht van de 51ste editie. Zijn vrouw, prinses Beatrix, overhandigt hem aan het een bosje gladiolen.

Volledig scherm
Prins Claus in de krant. © DG
Volledig scherm
Journalisten wachten samen met prinses Beatrix op de doorkomst van prins Claus. Op de achtergrond concertgebouw de Vereeniging. © KNBLO
Volledig scherm
Pins Bernhard bij de Prins Hendrik Kazerne in Wijchen. © Regionaal Archief Nijmegen
Volledig scherm
Claus was de eerste die in 1967 bij de startcontrole verscheen. © DG
Volledig scherm
Prinses Beatrix wacht op haar man bij de intocht van de Vierdaagse. © Regionaal Archief Nijmegen
Volledig scherm
Prins Bernhard langs de kant in Wijchen. © DG
Prins Claus loopt, samen met twee beveiligers te paard, mee aan de Nijmeegse Vierdaagse van 1967.