Volledig scherm

Terug in de tijd: niet stemmen, wel meedoen aan Vierdaagse

NIJMEGEN - Vier jaar voordat ze mocht stemmen bij de verkiezingen, verscheen de eerste vrouwelijke deelnemer bij de start van de Vierdaagse. Maar finishen deed ze niet, want de pas van haar mannelijke collega's kon ze niet bijhouden.

De naam van de eerste moedigste deelneemster in 1913 is niet meer terug te vinden in de kranten. En ook van de prestaties van de eerste vrouwelijke deelneemsters na haar, is weinig te lezen. 

Dochter
De eerste vrouw die in 1919 de Vierdaagse daadwerkelijk uitloopt is mevrouw Van Stockum - Metelerkamp. Ze loopt samen met haar man, die ritmeester is van het Eerste Regiment Huzaren. Haar sportiviteit had ze niet van een vreemde. Van Stockum was namelijk de dochter van luitenant A.J.P. Metelerkamp, een vooraanstaand springruiter.

Sukkelen
Niet iedereen had een even hoge pet op van de sportieve mogelijkheden van de vrouw. Zo wist deze krant op 26 juli 1934 te vermelden dat 'de dames gewoonlijk den tweeden dag sukkelen kunnen met vermoeidheid'. Gelukkig waren de weersomstandigheden dat jaar goed. 'Slechts zelden zag men er een hinkend langs de weg staan', schreef een verslaggever.


Echtgenoot
Wie als vrouw toch problemen had om de mars te volbrengen, kon dat jaar inspiratie opdoen bij juffrouw Van der Kley. Zij doet dat jaar samen met haar man, een tamboer bij de marine, voor de tiende maal mee. Goed voor een gouden kruis. Maar wanneer Van der Kley over de finish komt, is het niet zij, maar haar man die geïnterviewd wordt voor de krant. Hij vertelt aan De Gelderlander hoe hij 'vanwege zijn trommelcapaciteiten' werd uitgenodigd om deel te nemen aan de 'Vierdaagsche'. Zijn echtgenote en hij hebben er aanvankelijk weinig vertrouwen in om ongetraind als ze zijn aan de start te verschijnen. Toch waagden ze het er op en ze kregen de smaak te pakken. 'Het slaagde het best', aldus heer Van der Kley.

Mies Klaver - Budding, hieronder op archiefbeeld uit 1932 de tweede van links op de eerste rij, zou later de eerste vrouw zijn die de Vierdaagse voor de vijftigste keer uitliep. 

Volledig scherm
Volledig scherm
De tweede vrouw van links was de eerste die in totaal vijftig maal meedeed aan de Vierdaagse. © KNBLO
Volledig scherm
Regionaal Archief Nijmegen. © DG
Volledig scherm
Het interview met de heer Van der Kley. © DG