Volledig scherm

Terug in de tijd: wielrijders in een wandelmars

NIJMEGEN - „Jammer, maar nee." Dat kreeg Remco de Kort uit Breda in juli 1984 te horen als hij vraagt of hij in zijn rolstoel mee kan doen aan de Vierdaagse. Voordat de rolstoelsporter zijn verzoek doet is meedoen voor rolstoelers al jaren een discussie. Het zal nog elf jaar duren voordat er mensen in een rolstoel 'officieel' meedoen.

Basketbalsporter De Kort doet het jaar van zijn afgewezen verzoek wel mee. Hij heeft hulp nodig om bij zijn binnenkomst de grote hoeveelheid aan hem uitgereikte gladiolen te dragen. Een kruisje krijgt hij niet. 

Er komt een test
In 1995 gaan elf rolstoelers van start, als test. Dat gebeurt op nadrukkelijk verzoek van staatssecretaris Erica Terpstra. De Vierdaagserollers gaan actievoerend en voorlichting gevend over het parcours, maar of de test slaagt is de vraag.

De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) is niet overtuigd. Een voorstel op de ledenvergadering om de reglementen zo aan te passen dat rolstoelers mee kunnen doen haalt het in 1997 niet.

De gemeente dreigt
Het is dat de gemeente bij monde van Ton Buitenhuis, wethouder Sport en Welzijn, dreigt eens kritisch te kijken naar de subsidie en alle hand- en spandiensten die de gemeente verleent dat de KNBLO overstag gaat. Het duurt echter nog tot 2009 voordat aan deelnemers in een rolstoel ook een kruisje krijgen. In de tussenliggende jaren moeten ze het doen met een certificaat. 

1979
De strijd van de rolstoelers duurt decennia. Al in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw zijn er acties. In 1979 rijdt de Deen M. Justesen mee. Hij wordt door de KNBLO gediskwalificeerd. Het schiet in het verkeerde keelgat van het Vierdaagsepubliek. Hij krijgt overal een 'stormachtig applaus'. Honderd wandelaars zamelen geld in en kopen een forse zilveren beker voor hem, en bloemen.

Volledig scherm

Reglementen
Marsleider Tonnie van Dongen noemt het in 1981 een 'gevoelige kwestie'. Hij haalt de reglementen aan waarin staat dat gebruikmaken van een voertuig verboden is. Maar, er wordt over nagedacht, zegt hij op 27 juni 1981 in de Gelderlander. Er ligt immers een dik rapport over de 'integratie van validen en invaliden op recreatieterrein'.

In 1985 zeggen KNBLO, de Nederlandse Sport Federatie en de Nederlandse Invalide Sportbond nog minstens een jaar te willen wachten met het toelaten van invaliden in een rolstoel. „De uitreiking van de medailles is gebaseerd op vier Koninklijke besluiten", zegt Van Dongen in de Gelderlander. „In de reglementen staat dat het lichaamsgewicht van de ene voet op de andere moet worden gebracht. En dat gebeurt niet bij deelnemers in een rolstoel."

Door de jaren heen doen zo regelmatig mensen in een rolstoel mee aan de Vierdaagse. Erkenning voor hun prestatie is er echter pas een aantal jaar .

Volledig scherm
Volledig scherm

In 1991 rijdt al een vrouw in een rolstoel mee (links), in 1995 start er officieel een test met elf rolstoelers (rechts). (foto:s KNBLO/regionaal Archief Nijmegen)

In 2014 deden zeventien rolstoelers mee, in 2015 waren dat er vijftien.

Volledig scherm
© Gelderlander/Regionaal Archief Nijmegen
Volledig scherm
© KNBLO/Regionaal Archief Nijmegen
Volledig scherm
© Gelderlander/Regionaal Archief Nijmegen