Volledig scherm
Seidell als tekenaap Monty. © Roel Seidell

Terug naar de kindertijd op The Big Draw (video)

NIJMEGEN - Volwassenen weer terugbrengen naar hun kindertijd. Dat hoopt de Nijmeegse tekenaar Roel Seidell te bereiken met zijn acts op de derde editie van het internationale tekenfestival The Big Draw, dat vandaag (donderdag) begint in Nijmegen.

Op vele locaties in de binnenstad en rondom het Honigcomplex draait het vanaf dan tot en met zondag om tekenen.

Ambulancebusje
Seidell is een van de tekenaars die een act geeft. Komende zaterdag staat hij van 12.00 tot 16.00 uur in de Van Welderenstraat met zijn interactieve tekeninstallatie Dr. Awesome: een oud ambulancebusje, waarin op een beeldscherm beelden ontstaan die het publiek wil zien.

„Het is de bedoeling dat het publiek, als een lampje gaat branden, roept wat het op een scherm dat in dat busje hangt wil zien. Dat kan van alles zijn. Wat zij roepen, ga ik tekenen op een iPad die verbonden is met een beamer in het busje. Zo zien de toeschouwers telkens beelden ontstaan op een scherm”, vertelt Seidell.

Afwachten
Seidell zelf is niet te zien. „Ik ga waarschijnlijk achter de installatie staan. Het is nog een beetje afwachten hoe het gaat lopen, want het is voor het eerst dat ik deze act opvoer.”

Tekenaap
Een dag later kruipt Seidell in de huid van tekenaap 'Monty'. In een gorillapak laat hij op de Waalkade de hele middag wensen uitkomen van het publiek. Eerder voerde hij deze 'snelteken-act' uit op de open dag van het Montessori College.

„Op een kaartje kunnen bezoekers opschrijven wat hun wensen zijn, of hun toekomstdromen. Ik maak daar dan een cartooneske tekening van op een briefje, die de mensen vervolgens ook mee naar huis kunnen nemen. Het klinkt alsof het alleen voor kinderen is, maar juist ook volwassen wil ik verwonderen met mijn tekeningen.”

Portretten van andere tekenaars en kunstenaars op The Big Draw zijn te lezen in De Gelderlander, editie Nijmegen, van donderdag 8 september, als e-paper verkrijgbaar via krant.gelderlander.nl

Video-impressie van The Big Draw in 2015.

Official video The Big Draw Nijmegen 2015