Volledig scherm
Politieonderzoek bij de Hatertse Vennen, waar het lichaam van Mariska Peters werd gevonden. © Paul Rapp

Teruglezen: Advocaat vraagt vrijspraak voor oom Mariska (video)

ARNHEM / NIJMEGEN - De advocaat van de oom van Mariska Peters heeft woensdagmiddag om vrijspraak gevraagd voor zijn cliënt. Volgens de raadsheer kan doodslag niet worden bewezen als het moment van overlijden niet vaststaat. Ook zouden er meerdere DNA-sporen zijn gevonden op het lichaam van Mariska.

De officier van justitie eiste eerder 15 jaar cel met tbs tegen de oom. Moord op Mariska Peters zou niet bewezen zijn. Maar oom Johan wordt wel doodslag en verkrachting ten laste gelegd.

Bang 
Volgens de officier doodde de oom Mariska, omdat hij vreesde voor de gevolgen wanneer uit zou komen dat hij haar verkracht heeft. De oom is niet volledig toerekeningsvatbaar, aldus de officier. Daarom eist de officier geen levenslang, maar 15 jaar cel en een gedwongen tbs-behandeling. In de praktijk zou dit betekenen dat de verdachte eerst twee derde van de celstraf moet uitzitten en daarna tbs krijgt met een zwaarder regime.

Pompekliniek 
De tbs'er wordt er van verdacht op 9 februari 2015 zijn nichtje Mariska (21) te hebben verkracht en gewurgd. De Pompekliniek, waar de verdachte verbleef ten tijde van de moord, kan niet vertellen of de verdachte de avond van de moord weg was. De Nijmeegse caissière werd op 22 februari 2015 dood aangetroffen in natuurgebied de Hatertse Vennen bij Nijmegen. Haar lichaam was helemaal bedekt met takken en bladeren, zodat niemand haar kon vinden. Volgens de officier moet de verdachte Mariska na de moord hebben begraven. Vervolgens zou hij naar Neerbosch Oost, de woonwijk van Mariska terug zijn gereden in haar auto. Daarna zou hij te voet zijn teruggelopen naar de tbs-kliniek.

Drugs
Ten tijde van de moord verbleef de verdachte op een open afdeling van de Pompekliniek. Hij begon daar met drugsgebruik, wat hij eerder ook al deed. Waarom wilde hij niet zeggen. De verdachte leverde urine in van een medeverdachte om zijn drugsgebruik te verhullen. Een mede tbs'er verklaarde dat hij inderdaad sjoemelde met de controles. Of de Pompekliniek fouten heeft gemaakt, is de familie niet meegedeeld. De familie hekelt de opstelling van de kliniek, die na de moord niets van zich zou hebben laten horen. 

Bewijs
Het bewijs tegen de verdachte stapelde zich woensdag op. Zo werden bloedsporen van oom Johan in de auto van het slachtoffer en op haar kleding gevonden. Ook zijn sperma werd op haar lichaam aangetroffen en er zijn telefoongegevens die hem op de plek van de moord plaatsen. Duidelijk is volgens de rechter dat Mariska door verwurging om het leven is gekomen. Ook is ze oraal verkracht. Bij de zitting bleek verder dat de verdachte voorafgaand aan de moord veelvuldig in contact stond met zijn nichtje. 

Tweets over #mariska

Zwijgen
Maar hoeveel feiten uit het politie-onderzoek de rechter ook oplepelde tijdens de behandeling van de strafzaak, de verdachte hield zijn kaken op elkaar. "Ik beroep me op mijn zwijgrecht en dat zal ik blijven doen." De zwijgzame houding van de verdachte komt niet als een verrassing; hij zwijgt al sinds hij op 10 maart 2015 van zijn bed werd gelicht in de open afdeling van tbs-instelling de Pompekliniek in Nijmegen.

Op de publieke tribune, waar familieleden en vrienden van Mariska de rechtszaak volgen, ontstond woensdagochtend woede. "Vuile viespeuk! Moordenaar!", werd er geroepen. Volgens de advocaat van Johan is hij in zijn cel meerdere keren bedreigd. 

Leed
De familie wees woensdagochtend op het extra leed door het zwijgen. Zij eist smartengeld van de verdachte. Later op de ochtend zei de verdachte over het leed: "Hier zijn geen woorden voor. Het is zo erg allemaal. Het is triest en ik leef echt wel mee."

Misbruik
De rechter schetste woensdagochtend een beeld van hoe de verdachte opgroeide. Volgens de rechter kwamen seksueel geweld en misbruik voor in zijn gezin. Hij zou zelf ook zijn misbruikt. Uit een eerder rapport van de psychiater blijkt dat de verdachte is 'scheefgegroeid' door langdurige verwaarlozing en mishandeling. Het ging mis met de verdachte in de jaren tachtig en negentig: in 1985 en 1990 werd hij al eens veroordeeld voor verkrachting. In 2004 werd de verdachte opnieuw veroordeeld, dit keer voor incest en mishandeling. 

Broers van de verdachte omschreven hem woensdag als een 'verklaard leugenaar met een grote lust naar vrouwen.' Hij zou labiele vrouwen opzoeken. 

Aanval
De vader van Mariska Peters kreeg het in de loop van de ochtend op een zeker moment te kwaad. Hij probeerde in de rechtszaal de verdachte, zijn broer, aan te vallen. "Teringlijer, ik vermoord je, wacht jij maar. Je hebt mijn kind afgepakt", riep hij uit. Hij las verder voor uit een brief, waarin hij beschrijft hoe zwaar het voor de familie is. "Waarom heb je onze dochter zo bruut uit het leven gerukt?", vroeg hij. De verdachte wilde woensdagochtend niet zeggen hoe hij zich voelt, behalve dat het zwaar is. Hij zei verder de consequenties van het zwijgen te kennen'.

Schulden Uit het feitenrelaas blijkt dat Mariska een schuld van 1.000 euro had. Oom Johan zou haar hebben aangeboden om een pakketje drugs te bezorgen, samen met hem. Ze zou daar 250 euro voor krijgen. Onduidelijk is nog of Johan daadwerkelijk drugs bezorgde, of dat het een smoes was om Mariska te lokken. Volgens de officier zijn er sterke aanwijzingen dat de verdachte de drugspakketjes wegbracht en Mariska daarbij nodig had.

Verslaggever Harm Graat volgt woensdag de rechtszaak namens De Gelderlander. Bekijk hier een video-reportage van N1 over de rechtszaak.

Volledig scherm
Flyers vragen aandacht voor de vermissing van Mariska Peters. © DG
Woensdag was de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak rond de moord op Mariska Peters. Om 9.00 uur was er al veel pers aanwezig en puilde de zaal uit. De gangen van het Paleis van Justitie zaten overvol met belangstellenden. Zelfs vriendinnen van Mariska konden er niet meer bij.