Volledig scherm

Teruglezen: Vitesse op trainingskamp in Slovenië

ARNHEM - Selectie en staf van Vitesse zijn zondag weer aangekomen in Arnhem. De afgelopen week waren ze op trainingskamp in het Sloveense Maribor. Verslaggever Johan Inan van De Gelderlander was er bij en deed iedere dag verslag van de Arnhemmers.

ZONDAG
Geörgisch onderonsje
Het voornemen hadden ze wel, maar tijdens dit trainingskamp zijn ze er niet aan toegekomen. De Georgische Vitesse-spelers Guram Kashia gaan regelmatig de baan op voor een potje tennis.

In Arnhem dagen ze elkaar regelmatig uit en ook tijdens hun vakantie in Portugal vorige maand namen ze de rackets in handen. Voor aanvoerder Kashia was het misschien maar beter ook dat het er in Maribor niet van kwam. ,,Vako is goed in tennis. Echt goed. Hij staat in het midden en ik ren als een hondje naar alle hoeken achter de bal aan. Aan het eind wint hij ook altijd."

Het onafscheidelijke duo kwam zaterdag nog een bekende tegen in Slovenië. Solomon Kvirkvelia is speler van oefenpartner Rubin Kazan en komt net als de Vitesse-spelers uit voor Georgië. Voor de met 2-1 gewonnen oefenwedstrijd hadden de landgenoten een gemoedelijk onderonsje. ,,Ja, dat was leuk. We hadden voor de wedstrijd al contact. Hij daagde ons een beetje uit en ik zei tegen hem: 'We maken je af, zodat je nooit meer een woord tegen ons durft te zeggen. Daarom was het extra mooi dat we wonnen. Het was een goede week, denk ik, waarin zowel staf als spelers erg productief zijn geweest," aldus de captain.

ZATERDAG

Selectie sluit af met forel, kip en worstjes
De selectie van Vitesse keert zondag terug naar Nederland. Spelers en staf vertrekken rond negen uur 's morgens met de bus richting het vliegveld in het Oostenrijkse Klagenfurt. Daar staat de vlucht naar Köln gepland om 14.00 uur. De verwachting is dat de spelersgroep rond 18.00 uur arriveert op Papendal. Het trainingskamp werd vanavond afgesloten met een barbecue. Bij het spelershotel plukten de 24 spelers en stafleden de kipspiesjes, Sloveense worstjes en courgettes van de grill. Mitchell van Bergen vulde zelfs twee borden. De afsluitende barbecue zal Henk Fraser, zeker na de 2-1 zege op Rubin Kazan, goed gesmaakt hebben.

,,Ik hou een heel tevreden gevoel over aan deze week. Ik heb veel werk, focus, bereidheid en betrokkenheid gezien bij de jongens. Dit resultaat past daar mooi tussen. Dat maakt dit voor mij een perfect trainingskamp." Perfect is een groot woord. Zo zijn er accommodaties met betere trainingsvelden en spelershotels met een betere Wi-Fi-verbinding (spelers waren voor een goede verbinding vooral op de gang te vinden), maar de nieuwe coach kan de in Slovenië gegroeide harmonie en hiërarchie in de Vitesse-selectie koesteren. Dat bleek ook in de late uurtjes, toen aantal spelers en stafleden in het centrum van Maribor nog een drankje nuttigde.

Leerdam zwijgt
Kelvin Leerdam staat geen media te woord. De rechtsback liet na afloop van het gewonnen oefenduel met Rubin Kazan (2-1), waarin hij een uur verdienstelijk meespeelde, weten 'met de club de afspraak te hebben dat hij voorlopig niet met de pers praat.' Die uitspraak is opvallend, aangezien Vitesse eerder deze week bij monde van technisch directeur Mohammed Allach liet weten een streep te willen zetten onder het verleden, maar dat de in genade aangenomen verdediger vragen die geen betrekking hebben op zijn verbanningen van vorig seizoen gewoon mag beantwoorden. Ook daar had Leerdam echter geen trek in. De oud-Feyenoorder werd afgelopen seizoen onder trainer Rob Maas tot twee keer toe teruggezet naar het beloftenteam. Leerdam leek na een kritisch interview in Voetbal International een breuk te forceren, maar mede door de komst van trainer Henk Fraser maakt hij weer onderdeel uit van de hoofdmacht van Vitesse. Sterker nog, de rechter verdediger stevent voor komend seizoen 'gewoon' weer af op een basisplaats.

Fraser: 'Mijn vader at soms niet'
Wist je dat Henk Fraser van Arabische paarden houdt? De nieuwe Vitesse-trainer vertelt vandaag in De Gelderlander over zijn passie voor dieren, over hoe hij teamsport beleeft, de keuze tussen een achtbaan en een reuzenrad en zijn vader Armand, die hem naar eigen zeggen heeft gevormd. Een passage uit het openhartige verhaal van avonturier Fraser:

,,Toen we net in Nederland kwamen, kon ik verkeerde vrienden krijgen. Dan maakte hij mij heel goed duidelijk dat ik nooit thuisgebracht moest worden door de politie vanwege stelen, vernielen of vechten. Want dan zou ik een groter probleem hebben met hem dan met de politie. Ook als voetballer: ‘Altijd honderd procent geven en weten waar je vandaan komt.’ Dat heb ik altijd onthouden. Ik ben opgegroeid in Rotterdam-West. Daar hadden we het ook niet breed. Soms hadden we bij wijze van spreken drie stukken vlees voor vier personen. Dan at hij niet. Dat soort zaken heb ik ook meegemaakt. Dat vormt je.”

VRIJDAG
Hoekjan stilt honger Vitesse-selectie

Lasagne, kip, zalm, aardappeltjes en rijst. De selectie van Vitesse had vrijdagavond weer keuze te over bij het diner. Met dank aan Rob Hoekjan, die net als voorgaande jaren met spelersgroep en staf is meegereisd op trainingskamp. De kok kookt zelf niet, maar ziet er wel op toe dat de koks in Maribor verse en gezonde maaltijden serveren. ,,Het zijn geen culinaire hoogstandjes, maar iedereen is vooralsnog tevreden", zegt Hoekjan. ,,Vandaag waren er twee koks om alles te bereiden. De maaltijd moet vooral vers zijn. Ik proef alles wat geserveerd wordt van tevoren. Ik heb nog geen klachten gehad en dat is volgens mij een goed teken."

Rob Hoekjan, rechtsonder op de foto. Foto: DG

Van der Werff en Ota blijken koningskoppel
Zoals vrijwel op alle trainingsdagen had de technische staf vrijdag weer een leuke wedstrijdvorm bedacht voor de selectie. De spelers werden aan het eind van de training in koppels verdeeld. De centrale spelers verzorgden vanuit het midden de crosspass, die in een klein vierkant gecontroleerd moest worden naar een tweede vierkant. Van daaruit werd een voorzet gegeven, die door de speler van de pass uit de lucht afgewerkt moest worden. Zo werden er voor beide doelen de keepers onder vuur genomen.

Assistent-trainer Edward Sturing deed mee en transformeerde zichzelf tot een moderne rechtsback. Zijn afgemeten voorzetten waren aanvankelijk niet aan teamgenoot Abiola Dauda besteed. Toen de spits begon te scoren was het al te laat. Nathan en Arshak Koryan bleken scherper. Zij namen het in de finale op tegen Maikel van der Werff en Kosuke Ota, die op de andere helft testkeeper Michael Tornes het vaakst passeerden.

De verdedigers hielden die dodelijk vorm vast in de finale. In de eerste vier pogingen rondde Van der Werff al twee keer als een ervaren spits fraai af. Dat lukte Nathan slechts één keer, waarna de verdedigers een overwinningskreet slaakten, elkaar in de armen vlogen en een Japans overwinningsdansje deden.

Raad van Commissarissen bekijkt middagtraining
,,Welcome on board", zegt Edward Sturing terwijl hij zijn hand op het trainingsveld naar Valery Oyf uitsteekt. Oyf is een relatie van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich en Alexander Tsjigirinski, grootaandeelhouder van Vitesse. Sinds begin deze maand maakt de Rus deel uit van de Raad van Commissarissen van Vitesse. Samen met de andere commissarissen, Kees Bakker en Yevgeni Merkel, arriveerde hij vandaag in Maribor. Het drietal bezocht de 's middags meteen de training van Vitesse.

Een praatje maken met het nieuwe bestuurslid zit er voor De Gelderlander niet in. ,,Hij is net nieuw en zijn Engels is ook vrij beperkt," zei algemeen directeur Joost de Wit, die de laatste drie dagen van Vitesse in Slovenië ook meepikt. Oyf maakte nog een praatje met technisch directeur Mohammed Allach, Merkel was vooral aan het bellen, De Wit nam kort een kijkje bij een oefenduel van Amkar Perm terwijl voorzitter Kees Bakker aandachtig de training bekeek.

Fraser voert individuele gesprekken
Vitesse bereidt zich vandaag verder voor op het oefenduel met Rubin Kazan, morgen. De spelers krijgen een tactische bespreking en om 17.00 uur wordt er, waarschijnlijk korter dan gebruikelijk, getraind. Het is de laatste training in aanloop naar het oefenduel, dat morgen om 17.30 uur plaatsheeft.

Henk Fraser gebruikt het trainingskamp ook om zijn nieuwe spelers beter te leren kennen. In de komende twee weken wil hij met alle 22 selectieleden kennismaken. ,,Ik ben bezig met individuele gesprekken. Dat doe ik niet in tien minuten, maar ik trek daar ongeveer een half uur voor uit omdat ik ook over bredere zaken wil praten. Persoonlijke doelen vind ik belangrijk, want die staan in relatie tot het team. Lewis Baker is daar een voorbeeld van. Hij wil meer scoren en meer assists geven. Dat is ook in het belang van het team. Hoe wil je dat gaan doen? Hoe kunnen wij daarin helpen? Bijvoorbeeld door meer spelers 'in de box' te krijgen."

,,Persoonlijke aandacht kunnen ze ook waarderen", vervolgt Fraser. ,,Kelvin Leerdam heb ik een week na mijn aanstelling gebeld om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Ik denk dat ieder mens dat kan waarderen. Zeker spelers. Persoonlijke aandacht is voor hen heel belangrijk. Vaak zijn het grote gasten. Sterk, tatoeages. Maar sommigen zijn ook gewoon nog heel jong."

Volledig scherm

Foto: Pro Shots

DONDERDAG
Buitink koos vrienden en Vitesse boven Manchester City
Vitesse sloot donderdag de middagtraining af met een groot partijspel. Daarin leek trainer Henk Fraser langzaam naar een basisteam toe te werken. Vooral op het middenveld is de concurrentie moordend. Zo behoorden Marvelous Nakamba en Nathan vanmiddag tot de wisselspelers. Navarone Foor stond links in de aanval geposteerd, terwijl Yuning Zhang als spits opnieuw een gretige indruk maakte. De drie keepers rouleerden. De enige speler die in de grote partijvorm niet aan bod kwam was Thomas Buitink. De 16-jarige spits keek vanaf de zijlijn toe. Eigenlijk is het al een wonder op zich dat hij met eerste elftal traint in Slovenië. Niet alleen omdat hij net zestien is geworden, maar ook omdat Engelse topclubs hem een half jaar geleden nog probeerden te veroveren.

Volgens Engelse media kon de jeugdspeler van Vitesse naar vier grootmachten: Manchester City, Manchester United, Chelsea en Arsenal. „Twee daarvan waren er verzonnen”, corrigeert Buitink meteen. „Maar dat van Manchester City en Chelsea was wel waar.” Zijn zaakwaarnemer sprak ook met Manchester City, maar de topscorer van Vitesse onder 17 weerstond de verleiding. „Eigenlijk was het helemaal geen moeilijke beslissing. Ik zit al zo lang bij Vitesse en heb er ook heel veel vrienden. Die wilde ik niet kwijtraken. Bovendien had Vitesse heel veel vertrouwen in me. Dat blijkt nu ook wel.”

Curaçaoënaars onder elkaar
De wereld is klein, ontdekte ook Eloy Room deze week. De doelman van Vitesse stond na het nodige appverkeer voor het hotel plots oog in oog met mede-international Jeremy de Nooijer. Beide spelers komen uit voor Curaçao. Waar Room met Vitesse een trainingskamp belegt, is De Nooijer in Maribor voor een wedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League. De oud-speler van Sparta is tegenwoordig actief voor Levski Sofia en neemt het vanavond (20.00 uur) op tegen Maribor NK.

Middenvelder De Nooijer begint aan zijn tweede seizoen bij Levski. „We zijn in de Bulgaarse competitie als tweede geëindigd, dan stroom je in de tweede voorronde. Ik heb het wel naar mijn zin bij deze club. We hebben een aardig team en de stad is mooi. De supporters zijn bloedfanatiek. Die liggen regelmatig in de clinch met de politie. Of ik Nederland niet mis? Jawel. Hoe meer je van huis bent, hoe meer je Nederland leert waarderen. Steeds als ik een paar dagen vrij ben, vlieg ik terug. Ik heb nog veel familie en vrienden in Schiedam en Vlissingen wonen”, aldus de zoon van oud-spits Dennis de Nooijer.

Het is overigens niet de eerste keer dat Vitesse-keeper Room in het buitenland bekenden treft. Afgelopen zomer vierde hij vakantie op Aruba. Voor hij het wist stond de sluitpost op het strand een balletje te trappen met Dirk Kuyt, Steven Berghuis en Tjaronn Chery.

Volledig scherm

Foto: Pro Shots

Reservekeeper Houwen schiet met scherp
'Jeroentje, Jeroentje', scandeerde de Vitesse-selectie na de ochtendtraining. Reservedoelman Jeroen Houwen bleek aan het eind van de sessie de beste schutter in een speelse afwerkvorm, bedacht door keeperstrainer Raimond van der Gouw.

In de afvalrace, waarbij alle spelers moesten schieten én keepen, bereikte Houwen met Navarone Foor de finale. De bescheiden tweede doelman van Vitesse won en dat stemde alle teamgenoten tot tevredenheid. De oefening leverde hilarische beelden op. Nathan, Valeri Qazaishvili, Lewis Baker en Marvelous Nakamba droegen tijdens het keepen handschoenen. „Goed gedaan Stanley Menzo”, grapte Maikel van der Werff na een redding van Nakamba.

Baker bleek van de veldspelers de beste doelman. De Engelse middenvelder redde een paar keer spectaculair op schoten teamgenoten. Vaak hoefde er niet eens gedoken te worden. Veel schoten gingen over en belandden diep in de bossen van Maribor. De materiaalmannen kregen bij het zoeken versterking. Niemand minder dan hoofdtrainer Henk Fraser klom met ze omhoog om tussen de ontelbare populieren en lindebomen mee te zoeken naar de verdwaalde ballen.

Volledig scherm

Lewis Baker op doel. Foto: Pro Shots

Rondo's
De training begon donderdagmorgen met de gebruikelijke rondo's. De selectiespelers gingen daarop met fysiektrainer Jurgen Seegers mee voor wat sprint- en coördinatieoefeningen. Eén speler deed daar niet aan mee. Arnold Kruiswijk trainde vanmorgen kort en apart. De verdediger sloeg het oefenduel met KV Oostende zaterdag al over vanwege rugklachten.

Daar is hij naar eigen zeggen nagenoeg van hersteld. „Ik zit op 99 procent nu. Ik voel haast niets meer. In overleg hebben we alleen besloten dat ik vandaag even rustig aan doe. Zaterdag kan ik gewoon spelen.”

Vitesse traint vanmiddag om 16.00 uur in plaats van 17.00 uur.


Yuning Zhang: Hoop van het Chinese voetbal
Vandaag in De Gelderlander het verhaal van Yuning Zhang. Pas 19 jaar en 150 eredivisieminuten in de benen, maar hij wordt van de hele Vitesse-groep geconfronteerd met verreweg de meeste druk. De Chinese spits wordt in zijn vaderland aanbeden door tientallen miljoenen voetballers.

Die druk van een opkomende voetbalnatie met tachtig keer zoveel inwoners als Nederland laat de spits moeiteloos van zich afglijden. Dat terwijl Zhang heel goed beseft dat de voetbaldromen van China in zijn handen zijn gelegd. „Ik ben de hoop van het Chinese voetbal”, weet Zhang. „Iedereen daar focust zich op mij. Dat komt ook omdat ik de enige Chinees ben in de nationale ploeg die in Europa speelt. Eerder waren we met meer. Een paar vrienden van me speelde in Portugal, maar die zijn teruggekeerd naar China.”

Een uitgebreid interview met Yuning Zhang, voor wie de Chinese voetballiefhebbers op wedstrijddagen van Vitesse 's nachts speciaal opblijven, is te lezen in De Gelderlander van donderdag 14 juli. Als e-paper verkrijgbaar via krant.gelderlander.nl

Volledig scherm

Yuning Zhang. Foto: Pro Shots

Vitesse kan weer trainen
Dag vier al weer van Vitesse in Slovenië. Spelers trainen vandaag, als het weer het toelaat en de staf geen surprises voor ze in petto heeft, twee keer. De ochtendtraining staat gepland om 10.00 uur. Het zonnetje schijnt in Maribor en hoewel dat niet zo zal blijven, wordt er voor vanmiddag geen regen, laat staan onweer, verwacht. Er kan dus gewoon weer getraind worden en dat is voor Vitesse tijdens deze voorbereiding al heel wat.

WOENSDAG
Noodweer drijft Vitesse ook in Slovenië naar binnen

Net als tijdens de eerste training van de voorbereiding op Papendal, werd Vitesse vanmiddag in Slovenië opnieuw geteisterd door noodweer. De 24 spelers stonden al op het trainingsveld en wilden net beginnen aan een leuk parcours, toen er een hevige stortbui losbrak. De spelers scholen een kwartier, maar werden door de onweer opnieuw naar binnen gedreven. ,,Balen", vond doelman Eloy Room. ,,We wilden net aan wat spelvormen beginnen. Die leken me wel leuk." Ondanks de donders en de bliksemschichten trainde Amkar Perm op het veld ernaast gewoon verder. Een half uur later waren de Russen doorweekt en haastten ze zich alsnog naar binnen."

Vitesse heeft oud-Ajacied als buurman
Naast Vitesse is doet ook Amkar Perm voor een trainingskamp Slovenië aan. De Russische club trainde vanmorgen naast Vitesse en daar dook plots een bekend gezicht op.

Darko Bodul, oud-speler van Ajax en Sparta heeft recent een tweejarig contract gekeken bij Amkar Perm. De Bosnische aanvaller was net uit het ijsbad gekropen toen hij Vitesse zag trainen. Bodul ging er meteen bij zitten. ,,Ik mis het Nederlandse voetbal wel. Vorig jaar was ik zo goed als rond met NAC, totdat ze degradeerden en trainer Robert Maaskant moest vertrekken. Mijn vrouw is Nederlandse en ik heb ook nog steeds een huis in Amsterdam. Ik heb ook met nog best veel jongens uit mijn Ajax-tijd contact. Met Jan-Arie van der Heijden en Toby Alderweireld bijvoorbeeld."

Bodul zwierf de laatste jaren door Europa. Hij speelde in Portugal, Oostenrijk, Denemarken, Schotland en nu dus Rusland. Ooit stond hij te boek als groot talent, maar de inmiddels 27-jarige Bodul speelde in februari 2009 zijn eerste en enige wedstrijd voor Ajax. Zijn debuut destijds was tegen.. Vitesse.

Fraser slaat crossbar challenge over: 'Niet mijn niveau'
Een vrij ontspannen training, waarin de focus lag op coördinatie en spelpatronen, werd vanmorgen door een vijftal Vitesse-spelers afgesloten met een crossbar challenge. Crossbar challenge is de moderne benaming voor latje trap. Lewis Baker nam de uitdaging met beide handen aan en kreeg Abiola Dauda, Mo Osman, Eloy Room en Milot Rashica zo ver om de strijd met hem aan te gaan. Inzet? De verliezer moest letterlijk alle vuile was van de winnaars verzamelen. Trainer Henk Fraser zag zijn spelers vanaf zijn fiets met een brede glimlach hopeloze schoten afvuren. ,,Waarom ik niet meedoe? Dit is toch niet mijn niveau, joh." En de coach trapte op zijn pedalen.

Zoals verwacht mag worden van een tweebenige middenvelder, was Lewis Baker snel klaar. Milot Rashica volgde al snel, waarna het overgebleven trio tientallen pogingen nodig had om zich bij de winnaars te scharen. Baker en Rashica brulden het uit: ,,Ik ben bang dat we te laat komen voor het avondeten," zei de rechtsbuiten kort voor het middaguur. Dan ontstaat er een discussie waarbij scheidsrechter Raimond van der Gouw de volle lading krijgt van de deelnemers. ,,No way," zegt Baker, na een dubieuze beslissing van de keeperstrainer. Wie er verloor, kun je vanavond zien op de website van Vitesse. De winnaars lieten hun shirts en schoenen op het trainingsveld rondslingeren. De verliezer kon dus meteen aan het werk.

Van Bergen wil Costa en Hazard achterna
Mitchell van Bergen doet alles om de top te bereiken. Het toptalent van Vitesse is continu bezig met het bijschaven van zijn fysiek, zijn loop- en zijn handelingssnelheid. Maandag bleef hij na de training hangen met Guram Kashia en Valeri Qazaishvili. De bal ging razendsnel van voet naar voet. ,,Ik doe er alles aan om beter te worden”, legt Van Bergen uit. ,,Ik vraag best veel jongens hoe ik me kan ontwikkelen. Je moet er iets voor over hebben om te slagen. Ik leef voor het voetbal en alles moet daarvoor wijken.”

Voor zijn wedstrijden laat de 16-jarige aanvaller zich altijd nog even inspireren door één van zijn idolen. ,,Ik ga altijd nog even op You Tube beelden bekijken. Vaak Messi, maar ook Hazard of Douglas Costa. Zij inspireren me. Dat ga ik zaterdag voor de wedstrijd tegen Rubin Kazan ook weer doen. Het gemak waarmee zij passeren probeer ik er in te krijgen. Dat gaat steeds beter.”

Lees in De Gelderlander van woensdag 13 juli een uitgebreid interview met Mitchell van Bergen.

Volledig scherm

Foto: Nico Brekelman/ Pro Shots

Bewolking en regen
De hittegolf in Maribor lijkt erop te zitten. Voor vandaag wordt er bewolking en regen voorspeld. Selectie en staf van Vitesse ontsnappen mogelijk ook niet aan een onweersbui. Die zou maar zo roet in het eten kunnen gooien bij de tweede training om 17.00 uur.

Gisteren was er voor de spelers nog ruimte voor ontspanning in het zwembad. Vandaag heeft het vertier waarschijnlijk plaats op het trainingsveld. Na de ochtendsessie staat er een Crossbar Challenge (de moderne benaming voor latje trap) gepland. Naar verluidt zullen de spelers het hierbij opnemen tegen de staf.

Het is voor de selectie te hopen dat Marco Rou niet meedoet. De materiaalman mikte voor de eerste training maandag al een bal achteloos op de lat. Tot verbazing van coach Henk Fraser en keeperstrainer Raimond van der Gouw.

DINSDAG
Ontspannen eerste sessie in Slovenië

De 24-koppige selectie van Vitesse heeft een rustige eerste training achter de rug. De spelersgroep werd na een paar uitlooprondjes in drieën gesplitst voor de gebruikelijke rondo's. Fysiektrainer Jurgen Seegers nam de spelers daarna onder handen voor wat kort loopwerk De keepers, inclusief de Deense stagiair Michael Tornes, trainden aanvankelijk apart en sloten aan het eind aan bij het positiespel. Daaraan deed de voltallige selectie mee.

Kruiswijk en Leerdam sluiten weer aan
Ook Kruiswijk en Leerdam. Kruiswijk miste zaterdag nog het oefenduel met KV Oostende vanwege rugklachten. De verdediger verwacht tegen Rubin Kazan, aanstaande zaterdag, wel weer van de partij te zijn. Kruiswijk was vorig seizoen ook lang uitgeschakeld vanwege een rugblessure. ,,Dit is gelukkig een andere. Deze doet veel minder pijn. Ik train vandaag alweer grotendeels met de groep mee. Rubin Kazan? Dat ga ik wel halen. Als ik dat niet red, kan ik beter stoppen met voetballen." Ook Kelvin Leerdam, die zaterdag ontbrak vanwege een lichte voetblessure, trainde maandag volop mee.

De ene Deense doelman is de andere niet
Na de avondtraining ontmoet hoofdtrainer Henk Fraser zijn stagiair. De Deense doelman Michael Tornes, die deze week een contract probeert te verdienen bij Vitesse, wordt door de coach met een stevige hand begroet. ,,Je bent toch niet net zo gek als Hansen," vraagt Fraser dan. De Vitesse-trainer doelt op Martin Hansen, met wie hij twee jaar samenwerkte bij ADO. In die periode maakte de flamboyante doelman al eens op schitterende wijze de winnende goal tegen PSV, zette hij een blessure in scène en uitte hij doodleuk stevige kritiek op de clubleiding en teamgenoot Roland Alberg. Hansen maakte deze zomer de overstap naar Ingolstadt.

Testkeeper Tornes oogt veel bescheidener en neemt voorlopig genoegen met de eredivisie. „Ik ben hier om een contract te verdienen. Ik hoop dat dat lukt, want ik zou graag eens bij een club buiten Scandinavië keepen."

Volledig scherm

Foto: Pro Shots

Imposante Myers wilde zelf naar Vitesse
Een andere assistent maakte gisteren zijn eerste trainingssessie mee bij Vitesse. Andy Myers maakte letterlijk en figuurlijk indruk. De van Chelsea overgekomen coach heeft behalve een fors postuur ook een gouden tand.

De overstap naar Vitesse was zijn eigen wens en geen maatregel vanuit Londen. „Dit is wat ik wilde", aldus Myers, die vorige week dinsdag in Arnhem al kennismaakte met Fraser. ,,Ik was al vijf jaar assistent-trainer bij het beloftenteam van Chelsea en begon steeds meer iets anders te overwegen. Vitesse was één van de opties en een mooie gelegenheid voor me omdat ik nu eindelijk bij een eerste elftal kan werken."

Volledig scherm

Foto: Pro Shots

Hartenjagen met Yeini
Sheran Yeini integreert nog beter dan een Scandinaviër in Nederland. De Israëlische middenvelder kan steeds beter uit de voeten met de Nederlandse taal en probeert in Slovenië ook een Nederlands kaartspel onder de knie te krijgen. Maikel van der Werff, Arnold Kruiswijk en Thomas Oude Kotte trokken hun teamgenoot gisteren na het diner, dat om acht uur plaatsvond, mee voor een potje hartenjagen. De routinier hield zich naar verluidt goed staande. Het schijnt dat de drie centrumverdedigers Abiola Dauda vanavond op het oog hebben voor een potje klaverjassen.

Volledig scherm

Foto: DG

Oude Kotte en Koryan hebben hele gameshop mee
Thomas Oude Kotte gaat van spel naar spel. Naast de gebruikelijke Hollandse kaartspelen ontspant hij met kamergenoot Arshak Koryan achter de PlayStation. Bij het inchecken gisteren in Köln had het talentvolle duo wat meer tijd nodig. De spelcomputer zat in een aparte koffer en dan had Oude Kotte nog een aparte tas mee voor alle spellen die hij liet meevliegen naar Slovenië. FIFA, PES, Injustice, GTA; alle populaire spellen zijn mee. Voor de training van gisteren waagden ze zich aan een potje FIFA. ,,Hij heeft dik gewonnen", gaf Koryan eerlijk toe. ,,Ik heb dit spel nog niet zo vaak gespeeld." Oude Kotte weet dus ook met wie hij een kamer moet delen.

Assistent-trainer Sturing kan wel wat hebben
Als iemand op het terras van het spelershotel klaagt over de gloeiende zon in Slovenië, begint assistent-trainer Edward Sturing te vertellen over zijn tijd bij Gençlerbirligi in Turkije. „Dat was pas heet. Op een gegeven moment hadden ze een bak met water en ijsblokjes langs het trainingsveld gezet. Om de haverklap liep ik erheen. Dan deed ik mijn pet af, dompelde ik die in het water, zette ik 'em weer op en kon ik weer een kwartier vandaan."

De spijkerharde mandekker van weleer is nog steeds niet kapot te krijgen. Terwijl de spelers zich nog een keer omdraaien in bed, beklimt Sturing dinsdagmorgen om 07.00 uur in een moordend tempo de berg voor het spelershotel. „Bergop gaat me goed af", aldus de assistent-trainer. „Bergaf is veel lastiger. Als je dan niet uitkijkt, zijn al je gewrichten naar de kloten."

Volledig scherm

Foto: DG

Twee trainingen op het menu
Vitesse traint vandaag twee keer. De eerste sessie heeft plaats om 10.00 uur. 's Middags om 17.00 uur wordt er opnieuw getraind door de selectie van Fraser. Dat gebeurt net als maandag onder tropische omstandigheden. Het kwik stijgt weer tot boven de dertig graden, al is de kans op (onweers)buien vandaar groot in Maribor.

Volledig scherm
© DG
Volledig scherm
Vitesse-trainer Henk Fraser. © Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© DG
Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
Mitchell van Bergen in actie tijdens het trainingskamp van Vitesse in Slovenië. © Nico Brekelman/ Pro Shots
Volledig scherm
Thomas Buitink op de fiets tijdens het trainingskamp van Vitesse. © Pro Shots
Volledig scherm
Darko Bodul (R) in duel met Toby Alderweireld tijdens de voorbereiding van Ajax in het seizoen 2011/2012. © ANP
Volledig scherm
Eloy Room. © Pro Shots
Volledig scherm
© DG
Volledig scherm
Henk Fraser tijdens de training van Vitesse in het Sloveense Maribor. © Pro Shots
Volledig scherm
Rob Hoekjan (rechtsonder op de foto) stilt de honger van de Vitesse-selectie. © DG
Volledig scherm
Yuning Zhang. © Pro Shots
Volledig scherm
Jeremy de Nooijer in het shirt van Sparta. © Pro Shots
Volledig scherm
Lewis Baker op doel tijdens de training van Vitesse in Slovenië. © Pro SHots