Volledig scherm
Diederik Grootjans bij de postbus in de bibliotheek. foto Bert Beelen

The Big Draw op zoek naar de geheimen van Nijmegen

NIJMEGEN - Welke geheimen hebben de inwoners van Nijmegen? Dat wordt de komende maanden duidelijk met de actie Het Geheim van Nijmegen in aanloop naar de derde Nijmeegse editie van het internationale tekenfestival The Big Draw. Op drie locaties in de stad staan postbussen, waar iedereen anoniem zijn of haar geheim in kan stoppen.

Die bussen staan in de stadswinkel, het gemeentehuis, de bibliotheek Mariënburg en daarnaast zijn er vanaf maandag twee mobiele bussen die in verschillende scholen en bejaardentehuizen komen te staan. Al deze geheimen worden vervolgens getekend door verschillende Nijmeegse kunstenaars.

Biecht
Het idee voor deze actie komt van kunstenaar Diederik Grootjans. „Je kunt het zien als een soort biecht. Mensen geven zo, anoniem weliswaar, op openbare plekken iets bloot van hun privéleven, dat ze nog nooit eerder hebben verteld", vertelt hij.

Expositie
Samen met vele andere Nijmeegse kunstenaars gaat Grootjans de geheimen tekenen. De bedoeling is, dat die tekeningen op 8, 9, 10 en 11 september tijdens The Big Draw worden geëxposeerd. Waar dat gebeurt, is nog afhankelijk van de hoeveelheid ingestuurde geheimen.

Jeugdzondes
De verwachting is, dat er dat in elk geval honderden zullen zijn. „Ik verwacht vooral veel jeugdzondes. Van een snoepje stelen uit de snoepwinkel tot een verliefdheid op de juf of meester.", aldus Grootjans.