Volledig scherm
Een repetitie voor een scène uit de junioreditie. © Kwatta

Theaterfestijn Prateur verbindt nieuw en oud in Nijmegen

NIJMEGEN - Het muziektheaterfestijn Prateur Nijmegen 2016 zoekt met de voorstelling Oud Nieuw Via Versa de verbinding tussen de oude en nieuwe delen van de Waalstad. De voorstellingen zijn van 14 tot en met 25 september in Nijmegen.

„De wereld ontdekken en afscheid nemen van het oude, bekende. Dat is het overkoepelende thema van Prateur dit jaar", zegt Lise-Lott Kok, regisseur van de Arnhemse muziektheatergroep De Plaats, die tekent voor de organisatie van het theaterfestijn.

Reis door de stad
„Je kunt het zien als een reis door de stad. Op drie 'oude' en drie 'nieuwe' locaties spelen we scènes op het gebied van dans, muziek en teksttheater. Als bezoeker ga je een route af langs historische en meer recente plekken", zegt Kok. 

Prachtige plekjes
Dat Prateur Nijmegen op locatie is, is een traditie. In 2013 waren de Nijmeegse voorstellingen te zien in het Honigcomplex, en een jaar later in de omgeving van het Stationsplein. „Nijmegen heeft er zulke prachtige plekjes bij gekregen, dat we wel iets móesten doen met de combinatie van nieuw en oud. Ik durf te beweren dat je de stad op een heel andere manier ervaart als je de voorstellingen hebt bezocht. De locaties zul je daarna gaan linken aan de scènes die er zijn gespeeld", zegt Kok.

Bewegingstheater
Voor de scènes heeft De Plaats zo'n 300 dansers, acteurs en andere theatermakers benaderd. Zo wordt een actrice in de Stevenskerk bijgestaan door het Nijmeegs Mannenkoor en het blazersensemble Kladderadatsch, is er in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis bewegingstheater van het collectief New Arts en treedt een spelersensemble van De Lindenberg op bij het Bastion op Veur-Lent. Samen met jeugdtheater Kwatta is er ook een junioreditie met vier scènes.

Lees een uitgebreid artikel in De Gelderlander, editie Nijmegen, van donderdag 1 september of in onze e-paper