Volledig scherm
© Flip Franssen

Tielenaar zocht naar jonge jongens: 'Daar kick ik op'

ARNHEM - ‘Kinderen op de dijk. Gastjes van dertien, veertien jaar. Daar kick ik op.’ Het is een fragment uit een whatsappgesprek tussen Joachim K. en Erwin V. De twee mannen stapten in de avond van 5 februari 2016 in de auto naar Opijnen, gewapend met onder meer een stiletto en een boksbeugel. Op zoek naar jonge jongens om te verkrachten, zo zou blijken uit diezelfde conversatie. ‘En als we het beiden aandurven, kan hij het naderhand niet meer navertellen.’

Stekeltjes, tenger figuur, bleek gezicht. De 33-jarige Joachim K. uit Tiel hoorde de feiten die de rechtbank in Arnhem hem gisteren voorhield ogenschijnlijk emotieloos aan. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij een 16-jarige jongen op de dijk nabij Opijnen van de fiets heeft getrokken, met als doel hem te verkrachten.

Ontkomen
De verdachte zou de jongeman eerst enige tijd – samen met Erwin V. – in de auto hebben achtervolgd. K., op dat moment zwaar gedrogeerd door het gebruik van de harddrug speed, besluit op enig moment te stoppen en de jongeman op te wachten.

De lichten van de auto worden gedoofd, de twee mannen stappen uit. Als de jongen dichtbij is, geeft K. hem een duw. De jongeman komt met zijn fiets ten val, maar weet rennend te ontkomen. De Tielenaar zet de achtervolging in, maar kan de jongeman niet bijhouden.

Zelfmoord
Medeverdachte V. pleegde in afwachting van de rechtszaak zelfmoord in de cel. Kort daarvoor verklaarde hij aan de politie dat K. ‘gestoord en ziek is’. „Hij vertelde mij dat hij een jongetje wilde vermoorden, dat hij kickt op bloed." Ook zou de verdachte, bij wie HIV geconstateerd is, in whatsappgesprekken hebben toegegeven ‘graag iemand te willen besmetten: „Ik schrik soms van mijn eigen gedachte, maar vind het ergens ook wel kicken."

Beetje plagen
„Het is allemaal aandachttrekkerij”, verklaarde K. voor de rechtbank. „Ik had nooit de intentie om zulke dingen te doen. Ging mee in de fantasieën. Dat vond ik spannend, ik wilde aandacht.” Wel gaf hij toe die bewuste nacht een jongen van de fiets te hebben geduwd: „Maar dat was gewoon wat stoerdoenerij, beetje plagen. Meer zat er niet achter.”

Geen berouw
Volgens de officier van justitie had elke jonge jongen die nacht slachtoffer kunnen worden. Zij neemt het K. kwalijk dat hij geen enkel berouw toont: “De verdachte is alleen maar met zijn eigen lustgevoelens bezig.” Ze eist een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.