Volledig scherm
De tippelzone in Arnhem. © Gerard Burgers

Tippelzones verdwijnen tot verdriet van Wendy

ARNHEM - Tippelzones. Als het aan Arnhem en Nijmegen ligt verdwijnen ze op termijn. Daar is niet iedereen blij mee. Wendy werkt al jaren met veel plezier op de Arnhemse tippelzone en ze wil haar werkplaats niet verlaten: "In de gewone maatschappij passen wij niet."

Hoe onbegrijpelijk het soms ook klinkt voor de buitenwereld, is Wendy op haar plek op de tippelzone.

Pooiers
De gereguleerde tippelzone biedt geborgenheid, lotsverbondenheid en veiligheid, zegt Wendy. "We hebben hier als het ware onze eigen minimaatschappij gecreëerd. Waarin wij zelf de baas zijn, niet de pooiers of de klanten. Waarin we gewaardeerd worden, onszelf kunnen zijn. Echt, zonder de baan zou ik hartstikke dood gaan."

Stress
De klanten die op de tippelzone komen, komen uit alle rangen en standen van de samenleving. "Het zijn, meestal, heel gewone mannen. Van fabrieksarbeiders tot artsen. Mannen die stress hebben op het werk, zich alleen voelen, of problemen hebben thuis. Het sociale contact is minstens zo belangrijk als de seks. Ze willen vaak hun hart luchten."

Hulpverlening
Hoe lang de baan nog bestaat, dat is de vraag. Samen met de tippelzones in Utrecht en Groningen behoren de 2 Gelderse 'zorgzones' (zo genoemd omdat er hulpverlening aanwezig is) in Arnhem en Nijmegen tot de laatste van Nederland.

De naam Wendy is om privacyredenen gefingeerd.

Lees een uitgebreide reportage over de 2 tippelzones in Gelderland in De Gelderlander van zaterdag 5 maart of in de e-paper op krant.gelderlander.nl