Volledig scherm
Hans van den Berg gaat alsnog aangifte doen tegen de treinrenner. © Bert Beelen

Toch aangifte tegen treinrenner die bejaarde omverliep

NIJMEGEN - De bejaarde man die vorige week op het station in Nijmegen omvergelopen werd en zijn ribben brak, gaat nog een keer proberen aangifte te doen. Hij hoopt dat de politie de bewakingsbeelden waarop te zien is dat de treinrenner tegen hem aanbotst dan alsnog gaat opvragen.

Hans van den Berg (75) vertelde zaterdag in de Gelderlander dat een treinreiziger hard tegen hem was opgebotst toen die van de ene trein naar de volgende rende.

Verontwaardigd
Van den Berg kwam ten val, brak zijn ribben, maar de treinrenner keek niet op of om. Hij is daar verontwaardigd over: hij wil dat de dader zijn verantwoordelijkheid neemt, zich bekommert om wat hij hem heeft aangedaan.

Geen opzet
De Nijmegenaar hoopt via het zoeken van publiciteit de treinrenner te vinden. Vooral ook, omdat de politie geen onderzoek in wil stellen. Die kan de bewakingsbeelden van de stationshal in Nijmegen opvragen bij de NS, maar doet dat alleen als er een aangifte ligt. Die aangifte wil de politie echter niet opnemen, omdat er 'geen vermoeden van een strafbaar feit' is. Er is volgens de politie namelijk geen sprake van opzet.

Vervolging
Volgens hoogleraar strafrecht en rechter Henny Sackers is in het strafrecht geregeld dat vervolging kan worden ingesteld bij een incident zoals Van den Berg is overkomen. „Het door schuld veroorzaken van dusdanig letsel dat daardoor tijdelijke ziekte of beperking in de beroepsuitoefening is ontstaan is een strafbaar feit waarvoor aangifte kan worden opgenomen." Het is vervolgens aan de officier van justitie of die het letsel dusdanig vindt dat strafrechtelijke vervolging nodig is.

Een woordvoerder van de NS zegt dat het bedrijf de bewakingsbeelden aan de politie ter beschikking wil stellen als daar een verzoek van komt. De beelden zelf openbaar maken mag het bedrijf niet.