Volledig scherm
Het gebied rond de Veerpoorttrappen gaat op de schop © Do Visser/De Gelderlander

Toch geen boom op lift, Lucca-droom niet vervuld

NIJMEGEN - Het zou de kers op de taart worden. Een boom bovenop de nieuwe lift bij de Veerpoorttrappen aan de Waalkade. Maar die boom komt er niet. Deskundigen plaatsen namelijk vraagtekens bij de overlevingskansen van de boom.

Het besluit heeft de omwonenden verrast.

Teleurgesteld
De boom bovenop de lift paste in de vergroening van de stenige wand bij die trappartij van de Waalkade naar het Valkhofpark en de Lindenberg. Omwonenden zijn teleurgesteld over het afblazen van het plan. Met hen is er vorig jaar nog uitgebreid over gesproken.

Lucca
Hét voorbeeld voor deze boom op de lift is de Italiaanse stad Lucca. Daar staan bovenop de 14de-eeuwse Torre Guinigi enkele stokoude eiken. Volgens Frans Rameckers, bewoner van de Waalkade, was iedereen enthousiast over het idee. Niet alleen de overlevingskansen waren een probleem, meldt de gemeente nu, ook het onderhoud zou lastig zijn.

Groene Balkon
Het boomplan was meer dan een idee want Nijmegen heeft zelfs bij de bouw van de lift al een enorme zware bak bovenop de toren geplaatst. De wanden van de liftschacht zijn ook extra hoog doorgetrokken. En in de lift is ruimte gereserveerd voor een installatie om de boom te voorzien van water en voeding. Op het Groene Balkon is bovendien een watermeterput geplaatst om aan water te komen voor de boom.

.