Volledig scherm
Werknemers van Hilckmann lopen door Nijmegen in optocht naar het stadhuis. © Bert Beelen

Toch ontslagvergoeding voor twee oud-werknemers Hilckmann

NIJMEGEN - Twee ex-werknemers van Slachterij Hilckmann moeten alsnog een ontslagvergoeding van het bedrijf ontvangen. Dat heeft de rechter dinsdag geoordeeld in een zaak die de FNV voor de twee werknemers had aangespannen.

Het gaat respectievelijk om vergoedingen van ruim 11.500 en 40.000 euro. Beide werknemers zijn in juli van dit jaar ontslagen middels een overeenkomst.

34 werknemers
Hilckmann heeft middels een persbericht laten weten direct over te gaan tot betaling. De FNV is ondertussen nog een zaak begonnen. Dit keer voor 34 oud-werknemers. Ook zij zouden nog recht hebben op ontslagvergoedingen variërend van 10.000 tot 76.000 euro. In totaal gaat het om een bedrag van zo'n 1,2 miljoen euro.

Het verschil in de onderlinge bedragen zit hem in het aantal dienstjaren van de individuele werknemers.

Haps
Hilckmann heeft onlangs meer dan honderd werknemers ontslagen omdat de slachterij de deuren sloot. Zo'n zeven maanden eerder ontving het bedrijf nog 21 miljoen van de gemeente Nijmegen om naar Haps te verhuizen. Daar zouden de werkzaamheden worden voortgezet.

Verwijtbaar
Zo ver kwam het niet. Op het moment dat er ontslagvergoedingen betaald moesten worden, liet de slachterij weten daar niet mee in te stemmen. Het geld van de gemeente mocht namelijk niet gebruikt worden voor andere zaken dan de verhuizing. De werknemers toch een vergoeding uitkeren, zou namelijk dat het bedrijf mogelijk verwijtbaar zou handelen. 

De rechter ging daar niet in mee en oordeelde dat Hilckmann aan zijn wettelijke verplichtingen moet voldoen.