Volledig scherm
© Thinkstock

Toch tijdelijke huizen voor vluchtelingen in Arnhem

ARNHEM - Woningcorporaties in Arnhem willen mogelijk toch tijdelijke woningen bouwen, om asielzoekers met een verblijfsvergunning in Arnhem een plek te kunnen geven. Begin van dit jaar sprak de gemeenteraad van Arnhem nog uit dat niet te willen.

Het zou zorgen voor gettowijken en de zogenaamd 'statushouders' zouden niet kunnen wortelen in Arnhem.

Fatsoenlijke huizen
Hoewel Arnhem op dit moment op schema loopt wat betreft het huisvesten van statushouders, denken woningbouwverenigingen in 2017 in de problemen te komen. Daarom wordt momenteel de mogelijkheid onderzocht voor het bouwen van semi-permanente woningen.

„We gaan geen keten ergens neerkwakken. Het worden fatsoenlijke huizen voor de duur van zo'n vijftien jaar", zegt Berry Kessels van Volkshuisvesting Arnhem. In de tijdelijke woningen moeten ook reguliere woningzoekenden komen. Maximaal een kwart mag bezet worden door statushouders, om te voorkomen dat alsnog het beeld van een getto ontstaat.

Locatie onbekend
„Bovendien zijn het niet alleen statushouders die dringend woonruimte nodig hebben", zegt Kessels. „Door de veranderingen in de zorg zijn er veel mensen die niet meer in aanmerking komen voor beschermd wonen. Ook voor hen moeten we woonruimte zoeken."

Arnhemse woningbouwverenigingen onderzoeken nu samen met de gemeente de mogelijkheid voor tijdelijke woningen. Waar de huizen zouden moeten komen en hoeveel is nog niet bekend.

400 statushouders
De woningbouwverenigingen in Arnhem moeten dit jaar zo'n 400 statushouders een woning bieden.

Dat lijkt te lukken, maar het gaat niet vanzelf. Kessels: „Bij Volkshuisvesting nemen we onorthodoxe maatregelen. We kopen woningen aan, verbouwen kantoren tot appartementen, we plaatsen twee of drie vluchtelingen in één appartement, we geven alleenstaande statushouders een studentenwoning en hebben bijvoorbeeld een gezin met tien kinderen in studentenkamers geplaatst met een gezamenlijke gang."