Volledig scherm
Jan Goselink hoofd van de Regionale Ambulancevoorziening Gelderland-Midden. © Erik van 't Hullenaar

'Trage ambulance kost geen mensenlevens'

ARNHEM - Een ambulance staat in Gelderland-Midden bijna altijd binnen vijftien minuten na een 112-melding voor de deur. De enkele keer dat een ambulance te laat is, kost dat geen mensenlevens, verzekert Jan Goselink hoofd van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV), onderdeel van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM).

Onhaalbaar en niet nodig
De ambulancedienst doet er alles aan om de norm te halen. Maar een 100 procent score, is onhaalbaar en ook niet nodig, zegt Goselink. „Het zou betekenen dat je hooggeschoold ambulancepersoneel het grootste deel van de dag heel veel laat wachten. Daarnaast zou het klauwen vol geld kosten.”

Meer vraag
Afgelopen jaar haalde Gelderland-Midden een percentage van 94,2 procent, net iets te weinig voor de norm van 95 procent. Volgens Goselink doet zijn dienst er alles aan gedaan zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te zijn. En dat terwijl er steeds vaker een beroep op de ambulancedienst wordt gedaan. Waarom er meer vraag is naar ambulances, is niet precies duidelijk. „Daar wordt landelijk onderzoek naar gedaan”, zegt Goselink. In 2015 kreeg de ambulancedienst 4.482 spoedritten te verwerken. 4.222 daarvan waren op tijd.

Verbeterplan
Onlangs oordeelde de Nederlandse Zorgautoriteit dat ambulancendiensten die de norm niet halen een verbeterplan moeten opstellen. Daar wordt volgens Goselink aan gewerkt. De norm van 95 procent heeft volgens Goselink niets te maken met veiligheid. „Het is een planningsnorm. Het heeft niets te maken met de beschikbaarheid van zorg. De norm geldt voor een hele regio, gemeten over een jaar. Het is dus niet zo dat in een dorp op elk moment ambulances binnen dat kwartier ter plaatse moeten zijn. Als wij 94,2 procent scoren, dan krijgt geen burger minder zorg dan bij een score van 95 procent.”