Volledig scherm

'Truc' met stiltegebied langs Pannerdensch Kanaal wekt woede

ARNHEM/LOO - De provincie Gelderland schrapt een stiltegebied langs het Pannerdensch Kanaal. Op die plek moet straks de doorgetrokken A15 lopen. Tegenstanders van de snelweg zijn woedend over deze stap van de provincie. Zijn vinden dat de provincie ‘sneaky’ en ‘slinks’ probeert een brug over het kanaal mogelijk te maken.

De provincie noemt de beschuldigingen ‘Jammer en niet terecht’.

Hangijzer
De brug over het Pannerdensch Kanaal is een heet hangijzer bij het verlengen van de snelweg. Juist op die plek loopt de Betuweroute door een tunnel om het milieu te beschermen. Voor de A15 wordt gekozen voor een brug omdat dit goedkoper is.

Ergernis
Tot ergernis van tegenstanders van de weg. Zij zullen naar de Raad van State gaan met hun bezwaren. Die zal zich daar volgend jaar over uitspreken. Veel bewoners vinden dat de provincie, door het predicaat stiltegebied te schrappen nu tijdens de wedstrijd de spelregels verandert.

Nieuw gebied
De provincie stelt voor het hele stiltegebied van ongeveer 500 hectare bij het Pannerdensch Kanaal te vervangen door een nieuw gebied in de Millingerwaard. Dat plan werd opgenomen in een document, de Actualisering Omgevingsvisie, dat momenteel ter inzage ligt.

Boos
Bewoners van Loo, het dorp dat vlak bij de route ligt, zijn boos dat ze dat zelf moesten ontdekken en dat de provincie hen daarover niet inlichtte. „Dit komt heel sneaky over”, zegt Ronald Lucassen uit Loo, een van de mensen die zich al jarenlang verdiept in de snelwegplannen.

Volledig scherm
De A15 nabij knooppunt Ressen. © Erik van 't Hullenaar
Volledig scherm