Volledig scherm
© Thinkstock

Tuchtklacht tegen VWGNijhof voor rol beleggingsfraude Centurion

NIJMEGEN - Het Gelderse accountantsbedrijf VWGNijhof heeft een dubieuze rol gespeeld in het vermeende pyramidespel van het Arnhemse beleggersfonds Centurion. Dat stellen de gedupeerde beleggers. Daarbij is voor ruim 23 miljoen in rook opgegaan, aldus het openbaar ministerie.

De stichting Beleggersbelangen Centurion, waarin bijna 700 gedupeerde beleggers zich hebben verenigd, heeft dinsdag een klacht ingediend bij de Accountanskamer, zo stelt de Nijmeegse advocaat Jan Willem van der Velden.

Vakantiewoningen
Centurion BV ging in de zomer van 2014 failliet. Het vastgoedfonds haalde door uitgifte van obligaties en winstcertificaten bijna 27 miljoen op voor het realiseren van vakantiewoningen op Costa Rica. Volgens het openbaar ministerie is er bij Centurion sprake van Ponzi-fraude. zou de eerste beleggers hebben uitbetaald (in totaal 5,8 miljoen euro) met fictieve rendementen. In werkelijkheid betrof dit geld van nieuwe beleggers. De leiding zou zich privé hebben verrijkt. Maandag en dinsdag staan zij voor de rechter.

Controle
Volgens de advocaat Jan Willem van der Velden hebben twee accountants van VWGNijhof de beroepsregels ernstig geschonden. „Zij hebben tussen 2008 en 2014 onterecht de indruk gewekt dat zij structureel cruciale controlewerkzaamheden verrichten.” Volgens de stichting hadden de accountants moeten weten dat de situatie bij Centurion niet in de haak was.

Peter van Bussel, lid van het dagelijks bestuur van VWGNijhof, wil nog niet inhoudelijk reageren op de klacht. „De zaak ligt momenteel bij onze advocaat.”