Sommige deelnemers in de optocht in Arnhem, onder wie een jong meisje, maken het teken van de Grijze Wolven.
Volledig scherm
Sommige deelnemers in de optocht in Arnhem, onder wie een jong meisje, maken het teken van de Grijze Wolven. © Marc Pluim

Turken maken extreem-rechts gebaar Grijze Wolven in Arnhemse optocht

ARNHEM - In de Turkse optocht die zondag door Arnhem ging hebben circa vijftien mensen het Grijze-Wolvengebaar gemaakt. De Grijze Wolven zijn de extreem-rechtse Turken van de partij MHP.

Voorzitter Ibrahim Gunay van de organiserende vereniging Ahmed Hoca Yesevi zegt niet te weten wie het zijn. „Ze komen niet uit Arnhem, dat weet ik zeker.”

NIet verbaasd
Een kenner van het Turkse leven in Arnhem zegt niet verbaasd te zijn over de extreemrechtse deelname aan de optocht. „Ahmed Hoca Yesevi is een club waar dit soort sympathieën leven. De groep is klein, maar huurt een paar ruimtes in de moskee aan de Maaslaan. Ik vind dat het nieuwe moskeebestuur deze club de huur moet opzeggen.”

Folklore
Ibrahim Gunay zegt het te betreuren dat deelnemers aan zijn optocht het gebaar van de Grijze Wolven hebben gemaakt. „Van tevoren was afgesproken: geen politieke uitingen, alleen Turkse folklore.”

GroenLinks
Gunay ontkent dat Ahmed Hoca Yesevi een extreemrechtse, nationalistische club is. "We houden culturele avonden, geven Nederlandse les aan ouderen, houden eens per jaar dit cultureel festival. Ik kan niet alle leden controleren. Zelf stem ik GroenLinks. Wij richten ons op Arnhem, niet op Turkije."