Volledig scherm
© RLOppenheimer

Turkse crisis in Arnhem

ARNHEM - Arnhemse ondernemers die de Turkse president Erdogan steunen, roepen op tot een boycot van ondernemers die sympathie koesteren voor de geestelijke Fethullah Gülen, de aartsrivaal van de president. Sympathisanten van Gülen vrezen voor een heksenjacht.

Rahmi Gemril, eigenaar van het Arnhemse pluimveebedrijf Gemril, stak zaterdag de lont in het kruitvat. Hij vroeg zijn landgenoten om brede steun om schoon schip te maken met de 'aanhangers van terroristen'.

Haatzaaien
Directeur Mutlu Piri van de Turks-Gelderse ondernemersvereniging GIAD, sympathisant van Gülen, beschuldigt Gemril en zijn medestanders van haatzaaien. Hij heeft woensdag aangifte gedaan nadat Gemril op Facebook in felle bewoordingen bijval kreeg voor zijn oproep.

Boycot
Adil Karakaya heeft de boycot al in praktijk gebracht. De eigenaar van partycentrum Maksim in Westervoort heeft een streep gezet door trouwfeesten van Gülen-aanhangers. ,,Onze regering (de Turkse, red.) heeft gezegd dat Gülen een gevaarlijke beweging is. Aanhangers hebben tijdens de couppoging zomaar burgers neergeschoten. Ik kan die mensen niet bedienen, dat geeft mij pijn in het hart. Ik wil ze niet op mijn stoep hebben."

Staatsgreep
Karakaya heeft geen moeite met een boycot. ,,Dat mag ik toch zelf weten. Ik bedreig ze niet." Voor Karakaya zijn mensen van de Gülen-beweging gelijk aan terroristen, ook als ze in Nederland wonen en niets met de mislukte staatsgreep te maken hebben. ,,Jullie zouden hier toch ook geen IS-sympathisanten willen bedienen tijdens een feest?"