Volledig scherm
© Thinkstock

Turkse ondernemers in Arnhem keren zich tegen heksenjacht

ARNHEM - De Turkse Ondernemersvereniging Arnhem TOV distantieert zich van een heksenjacht op ondernemers die sympathie koesteren voor de beweging van Fethullah Gülen, de aartsrivaal van president Erdogan.

De TOV neemt afstand van 'elke oproep tot het verstoren van de verhoudingen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap', zo laat het bestuur in een verklaring weten.

'Kalm blijven'
De vereniging drukt de Turken op het hart om 'kalm te blijven' en 'elkaar te blijven respecteren'. Het bestuur werd vorige week in verlegenheid gebracht door een actie van Rahmi Gemril, eigenaar van het Arnhemse pluimveebedrijf Gemril, daags na de mislukte staatsgreep.

Gemril, lid van TOV, vroeg zijn landgenoten via Facebook om brede steun om schoon schip te maken met de 'aanhangers van terroristen' in Nederland. Gemril pleit voor een boycot van instellingen en bedrijven die banden met Gülen hebben. Directeur Mutlu Piri van de Turks-Gelderse ondernemersvereniging GIAD, sympathisant van Gülen, deed aangifte van haatzaaien toen een medestander GIAD noemde als kwade genius.

Emoties
Het bestuur van de TOV begrijpt dat de 'verraderlijke staatsgreep' en het 'heldhaftige en bewonderenswaardige verzet' daartegen van het volk emoties oproept. 'Het zijn moeilijke tijden voor Turkije, het Turkse volk en Turkse Nederlanders. Laten we de democratie en de vrede koesteren.'

Het gemeentebestuur van Arnhem is inmiddels door minister Asscher van sociale zaken uitgenodigd voor ambtelijk overleg over de spanningen binnen de Turkse gemeenschap, samen met 14 andere gemeenten. Een woordvoerder van Arnhem benadrukt dat 'intimidatie en bedreigingen onacceptabel zijn'.