Volledig scherm

Twaalf tips tegen kattenoverlast

NIJMEGEN - Last van poepende en miauwende katten? De Gelderlander heeft twaalf tips verzameld om de viervoeters voortaan uit de tuin te houden.

1. Geen los zand in de tuin
Zorg voor aangestampte aarde en bodembedekkers, want katten graven hun poep het liefst in. Bedek losse aarde eventueel een poosje met kippengaas. Dat voelt naar aan de pootjes. Na enige tijd leren de poezen dat de tuin geen geschikte kattenbak is en kan het gaas weer weg. 

2. Planten waar katten een hekel aan hebben
Plant een ooievaarsbek, een vuurwerkplant of citroenverbena in de tuin. Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan. 

3. Water
Pak een waterpistool of plantenspuit en jaag met water een kat de tuin uit. Dat moet je wel meerdere keren doen, want het zijn soms hardleerse en eigenwijze dieren. Daarnaast zijn er ook speciale sprinklers te koop (met een sensor) die water spuiten als er een dier in de buurt komt.

4. Peper
Strooi peper op de plekken waar de katten komen. Dat voelt in de kattenneus niet fijn.

5. Azijn
Besprenkel de tuin met azijn. Ook daar hebben katten een hekel aan. 

6. Koffiedik
Strooi koffiedik in de tuin. Dat kleeft aan de pootjes en de vacht. Daarnaast vinden ze het smerig om koffiedrab af te likken. 

7. Gaas/schutting
Plaats gaas of een schutting, zodat de tuin minder toegankelijk is. 

8. Hertshoornolie
Besprenkel de tuin met hertshoornolie. Dat is letterlijk een paardenmiddel, want de olie wordt ook gebruikt ter bestrijding van insecten (dazen en horzels) bij paarden. Nadeel: mensen ruiken de geur ook. 

9. Ultrasoon geluid
Plaats een speciaal apparaatje dat een ultrasoon geluid laat horen als een dier voor de sensor loopt. Dat verjaagt poezen. Mensen kunnen het geluid niet horen en vogels schrikken er ook niet van. 

10. Knoflook
Strooi knoflook in de tuin. Ook van die geur houden de katten niet. Er zijn speciale knoflookkorrels te koop die je in de tuin kunt strooien. 

11. Mijd etensresten
Stop geen etensresten in de vuilniszak en zet die zak niet onnodig lang buiten. Katten, en zeker zwerfkatten, zijn vaak op zoek naar voedsel.

12. Gesprek met eigenaar
Probeer te praten met de eigenaar van de kat. Je moet hem of haar bewust maken dat anderen last kunnen hebben van hun dier en dat ze hun kat ook gewoon binnen kunnen houden. Ook kan castreren of steriliseren een optie zijn. Dat maakt de kat vaak een stuk rustiger.