Volledig scherm
Syriëgangers Waïl el A. (links) en Nadeem S. © Jeroen Nissen

Twee en drie jaar cel voor Arnhemse Syriëgangers

ROTTERDAM - De twee Arnhemse Syriëgangers Waïl el A. (18) en Nadeem S. (23) zijn vandaag veroordeeld tot twee en drie jaar cel. De rechter acht bewezen dat de mannen naar Syrië wilden reizen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Dat lukte hen overigens niet. Bij de Turk-Syrische grens werden ze opgepakt.

Beide mannen waren niet bij de uitspraak in Rotterdam aanwezig. S. heeft de zwaarste straf gekregen, hij zit momenteel op de terrorisme-afdeling van een gevangenis. El A. is overgebracht naar een jeugdinrichting.

Het OM had drie en vier jaar cel geëist. De straf valt lager uit omdat de rechter het niet bewezen acht dat de twee bezig waren met het voorbereiden van aanslagen.

Kennis
Tijdens de behandeling van de zaak zei El A. naar Syrië te zijn gereisd om een bekende van S. op te halen. Die zou terug willen naar Nederland en had daar hulp bij nodig. Het OM vond dat ongeloofwaardig en daar gaat de rechter in mee.

S., die volgens het OM de leiding had, was al eerder naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij de aan Al Qaida gelieerde groep Jabhat al-Nusra. Tijdens de zittingen beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Vrijspraak 
De advocaat van S. vroeg om vrijspraak en wilde hem uit de cel hebben. Volgens hem ontbrak het aan bewijs. Ook noemde hij vier jaar cel veel te hoog.

Advocaat Francoise Landerloo van El A. pleitte ook voor vrijspraak. „Waïl kan enkel verweten worden dat hij zo dom is geweest dat hij naar Turkije is gereisd zonder zijn familie in te lichten.”