Volledig scherm
Een politieagent stelt een 1e onderzoek in na het scooterongeval. © Henk Baron

Tweede dader ook in cassatie tegen uitspraak scooterdrama

NIJMEGEN - Mohamed el A. (24), een van de twee veroordeelden in de Nijmeegse scooterzaak, gaat in cassatie tegen de uitspraak die het Hof op 20 juni deed. Dat heeft zijn advocaat Jan Schadd bevestigt. El A. en Mohamed el G. (26) reden in 2010 met hun motorscooter in Nijmegen een voetganger dood.

Daarna vluchtten ze voor de politie. Het is nooit duidelijk geworden wie de scooter bestuurde en daarom werden beide mannen veroordeeld tot vier jaar cel wegens dood door schuld.

Onduidelijk
Schadd: „Medeplichtigheid wordt zo veel te ver opgerekt. Het is onbevredigend dat niet duidelijk is geworden wie er reed, maar als dit de gangbare redenering wordt, kun je alle twintig inzittenden van een bus wel veroordelen als de buschauffeur wordt overvallen en het is onduidelijk wie het deed. In mijn ogen kan er maar één veroordeelde zijn.”

OM
Van El G. was al bekend dat hij in cassatie gaat tegen de uitspraak. Het OM laat de zaak rusten. 'Het OM is tevreden met het oordeel van het hof dat sprake is van medeplegen.'

Geen aanleiding
Het Hof noemde het rijgedrag van de twee 'zeer onvoorzichtig en onoplettend'. Voor het OM is dat teleurstellend, want 'een minder zware schuldvorm dan de 'roekeloosheid' waar het OM vond (en nog steeds vindt) dat sprake van is. Het OM is echter van mening dat dit enkele punt geen aanleiding is om in cassatie te gaan.'