Volledig scherm
Hitterecord in Nederland. © Screenshot Weerplaza

Tweede dag op rij recordhitte in Gelderland

DEELEN - Het ene na het andere Gelderse warmterecord sneuvelt deze week. In Deelen, vlak bij Arnhem, werd woensdagmiddag op het heetste moment van de dag 32,7 graden gemeten, blijkt uit gegevens van Weerplaza.

„Daardoor is het de warmste 14 september ooit gemeten in Gelderland”, zegt meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza. „Het oude record stamt uit 1964: toen werd het op 14 september 30,7 graden in Deelen.”

Gelders record
Daarmee is het tweede nieuwe Gelderse dagrecord in twee dagen tijd een feit. Dinsdag was het ook al raak: toen werd in Deelen en Herwijnen een temperatuur van 32,2 graden gemeten. In het Achterhoekse Hupsel, het derde Gelderse meetpunt van het KNMI, werd het 31,6 graden. Daarmee was het de warmste 13 september ooit gemeten in de provincie.

Het vorige record op 13 september werd in 1999 genoteerd. Toen bleef het kwik in Deelen steken op 29,5 graden.

Zandgrond
Hoewel meetpunt Deelen doorgaans niet bij de traditionele 'uitschieters' als Volkel, Eindhoven en GIlze-Rijen hoort, zijn de temperatuursverschillen er volgens Verhoef vaak relatief groot. „Meetpunt Deelen staat op zandgrond. Dat houdt minder goed water vast, en warmt dus sneller op en koelt sneller af. Daardoor worden in de winter ook vaak lage temperaturen gemeten in Deelen.”

Uniek
Het grote verschil tussen de oude en nieuwe warmterecords is bijzonder, zegt meteorologe Diana Woei. „Wat we hier zien gebeuren, is echt uniek. Vooral het feit dat er zo laat in het jaar op zoveel verschillende plekken in heel Nederland records gebroken worden, met zo'n gigantisch verschil.”

Landelijk dagrecord
Want niet alleen in Deelen is het 'feest'. Het landelijk dagrecord werd woensdag óók genoteerd, in De Bilt. Daar werd om 15.30 uur 31,4 graden gemeten. Het oude record dateerde uit 1964: 28,2 graden.

Een dag eerder werd het landelijk dagrecord ook al verbroken: Gilze-Rijen en Eindhoven noteerden dinsdag allebei 33,1 graden. Daarmee verdween het oude record van Maastricht – 31,9 graden – uit de boeken.

Warmste septembernacht
In de nacht van dinsdag op woensdag werd met afstand de warmste septembernacht gemeten. In Vlissingen bleef het 21,6 graden. Daarmee werd het oude record van 20,9 graden, dat werd gemeten op 5 september 1949 in Maastricht, met 7 tienden verbroken.

In Deelen bleef het die nacht 19,4 graden. „Daarmee was het ook de warmste Gelderse nacht”, meldt Verhoef. „Het oude record stamt uit 1999: op 11 september bleef het in Deelen 17,5 graden.”

Verkoeling
Weerplaza verwacht dat ook donderdag opnieuw hitterecords sneuvelen. Vanaf vrijdag is het gedaan met de warmte. Het weerbeeld wordt dan wisselvalliger en buien zorgen voor verkoeling.