Volledig scherm
Still uit de app. © Stichting Liberation Route Europe

Tweede Wereldoorlog in virtual reality herbeleven met app

ARNHEM - De Stichting Liberation Route Europe komt volgende week met een virtual reality app voor smartphones over de opmars van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in 1944 en 1945.

De app is vanmiddag in een proefversie gelanceerd in Burgers Zoo in Arnhem, tijdens het afscheid van Jurriaan de Mol als directeur van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen. De Mol is ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Liberation Route Europe.

Dankwoord van Schulz
Hij legde de basis voor de Liberation Route. Hij wist de ‘luisterkeien’ op plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Gelderland naar heel West-Europa te exporteren, vanaf Normandië tot in Duitsland. Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz bedankte De Mol daarvoor gisteren hartelijk vanuit Brussel.
Gebeurtenissen tot leven gewekt
Via de app en een speciale bril kunnen mensen op hun smartphone op historische locaties de dramatische gebeurtenissen vanaf D-Day in Normandië tot de capitulatie van Hitler's Duitsland tot leven wekken. Dat gebeurt aan de hand van voorgedragen verklaringen van soldaten en burgers. Gevechten worden niet nagebootst, om te voorkomen dat het tot een oorlogsspel gaat leiden.

'Belevenis'
De Mol zat zelf gisteren een paar minuten met de bril te kijken naar de strijd rondom de Rijnbrug bij Arnhem, de luchtlandingen op de de Ginkelse Heide bij Ede en de Amerikaanse oversteek bij Nijmegen. Hij noemde het een ‘belevenis’ en een goede methode om de geschiedenis laagdrempelig over te brengen aan een groot publiek.   Operation Veritable
De app besteedt ook aandacht aan de landing van de Polen bij Driel en Operatie Veritable rond Groesbeek, waar de geallieerden in de winter van 1945 begonnen aan hun Rijnlandoffensief. Bovendien komen de onderhandelingen in Wageningen over de uitwerking van de capitulatie van de Duitse troepen in ons land aan de orde.
Foutjes
Op de kwaliteit van de app valt nog wel wat af te dingen. Zo staat de verwoeste Eusebiuskerk in Arnhem aan de oostzijde van de Rijnbrug in plaats van aan de westzijde. Dat wordt snel verholpen, zo luidt de boodschap. De app is vanaf maandag op de telefoon te downloaden.

De bril is te koop op vele toeristische plekken. De Liberation Route Europe voert van Engeland via Frankrijk, België en Nederland naar Duitsland. Ook Polen, Italië en Luxemburg maken deel uit van de herinneringsroute.    Meer over de nieuwe app in de Gelderlander van zaterdag 8 oktober. Ook te lezen in de e-paper.

Volledig scherm
Slag om de Waalbrug in Nijmegen. © Stichting Liberation Route Europe
Volledig scherm
De John Frostbrug in Arnhem in de app. © Stichting Liberation Route Europe
Volledig scherm
Landing op de Ginkelse Heide bij Ede. © Stichting Liberation Route Europe
Volledig scherm
Still uit de app. © Stichting Liberation Route Europe