Volledig scherm
Beveiliging bij basisschool in Arnhem na spanningen. © Gerard Burgers

Twintig leerlingen Arnhemse 'Gülen-school' afwezig op eerste schooldag

ARNHEM - Zeker twintig van de ruim honderd leerlingen op basisschool Cosmicus in Arnhem zijn maandag niet op de eerste schooldag verschenen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Arnhem weten. Het is vooralsnog niet bekend of de kinderen ook daadwerkelijk zijn uitgeschreven. De directie van de school kon hier maandag nog niet op ingaan.

De basisschool staat volgens het Turkse staatspersbureau bekend als een school die sympathiseert met de beweging van Fethullah Gülen.

Staatsgreep
Volgens de Turkse president Erdogan is Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in juli. Ouders van Cosmicus-leerlingen werden vanuit Turkije onder druk gezet hun kinderen van school te halen.

Uitgeschreven
Van de twintig leerlingen zijn er minstens acht uitgeschreven bevestigde directeur Ibrahim Elmaagaç vorige week. Drie leerlingen waren voor de zomer al uitgeschreven en van drie nieuwe leerlingen is de inschrijving door de ouders ingetrokken. De twintig afwezige leerlingen hebben door de politieke situatie afstand genomen van de Arnhemse basisschool.