Volledig scherm
© Ed van Alem

'Uitbraak blauwalg te voorkomen met beter waterbeheer'

NIJMEGEN - Met beter waterbeheer zijn blauwalguitbraken in zwemwater te voorkomen. De uitbraken in natuurlijke plassen en stadsvijvers zijn vrijwel altijd een gevolg van slecht waterbeheer.

Ook bij aanhoudend warm en droog weer zoals nu, wanneer blauwalg in de regel de kop op steekt, zijn plagen te voorkomen, stelt docent Waterkwaliteit Miquel Lurling van de Wageningen Universiteit.

Gifstoffen in blauwalg zorgen voor huid- en oogirritaties, koorts en maag- en darmklachten bij mens en dier die in besmet water zwemmen.

Giftige varianten
Volgens Lurling mag je blij zijn als de schade daartoe beperkt blijft. „Er zijn giftige varianten die honden van 20, 30 kilo het leven hebben gekost. Kinderen lopen bij een slok water blijvende leverschade op.”

Onschadelijke hoeveelheden
De blauwalgbacterie zit van nature in onschadelijke hoeveelheden in waterplassen. Door overbemesting belanden mestcellen in het water, waardoor blauwalg explosief groeit. „Het preventief toevoegen van fosfaatfixatief die meststof bindt, voorkomt dat die bacterie zich bij hoge temperaturen gaat vermenigvuldigen”, geeft de onderzoeker aan dat een simpele oplossing beschikbaar is.

Onzin
Dat die nauwelijks wordt toegepast, komt volgens de wetenschapper doordat waterbeheerders en eigenaren van de plassen zich bezwaard voelen om 'chemische stoffen' aan het water toe te voegen waarin wordt gezwommen. „Onzin. Het gaat om natuurlijke zouten die voor zwemmers geen enkel gevaar opleveren.”