Volledig scherm
© Thinkstock

Vaker beroep op potje voor idee burgers in Arnhem

ARNHEM - Het versoepelen van de Arnhemse subsidieregeling voor burgerinitiatieven lijkt zijn vruchten af te werpen. Sindsdien zijn achttien aanvragen gedaan voor geld uit het budget 'Burgerkracht Sociaal Domein', meer dan de helft van het totale aantal verzoeken in 2015.

Het potje voor burgerinitiatieven die de zelfredzaamheid voor de inwoners van Arnhem versterken, werd in maart 2015 gevuld. Dat hele jaar deden 35 initiatieven een beroep op de regeling, waarvan er 17 werden gehonoreerd. Van de beschikbare 2 miljoen euro was toen nog meer dan 1,8 miljoen over.

Innovatief
Daarom besloot wethouder Anja Haga de regels te versoepelen en het maximaal uit te keren bedrag te verhogen van 10.000 naar 25.000 euro. „Zo werd de voorwaarde dat een idee 'innovatief' moest zijn geschrapt", vertelt haar woordvoerder. „Dat lijkt veel uit te maken."

111.000 euro
In heel het jaar 2015 werd 111.000 euro uitgekeerd in het kader van de regeling. Dit jaar kregen 17 van de in totaal 32 aanvragen tot nu toe net iets meer: 111.620 euro. Van de 32 initiatieven meldden zich er 18 aan nadat het gemakkelijker was gemaakt om geld te krijgen.

Initiatievenmakelaar
Ideeën die geld kregen, zijn bijvoorbeeld een speel- en ontmoetingsplek in Lombok, een online- wijkplatform in Vredenburg, klussen voor statushouders en Burenhulp in Presikhaaf. Aanvragen kunnen worden gedaan bij de wijkteams leefomgeving van de gemeente Arnhem. Om het nog gemakkelijker te maken om geld te vragen, wordt er binnenkort een zogenoemde 'initiatievenmakelaar' aangesteld. Ook wordt het eenvoudiger om ideeën in te dienen via het internet, aldus de woordvoerder van wethouder Haga.