Volledig scherm
Teun Maas: „Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar het is ook een soort redding geweest." © Gerard Verschooten

'Val van balkon was eigenlijk mijn redding'

NIJMEGEN - Teun Maas viel van zijn balkon en zit nu in een rolstoel. Zijn wens: een flyer ontwerpen zodat hij een woningruil kan realiseren. Op 3 april viel Teun Maas (37) van het balkon van zijn flat in Nijmegen, acht meter hoog. Met een dwarslaesie tot gevolg.

„Ik heb heel veel geluk gehad, omdat ik mijn benen introk en mijn kin op de borst plaatste. Puur instinct, dat was mijn redding. Als ik laveloos was gevallen, had ik nu een nekfractuur gehad. En als mijn hoofd de grond als eerste had geraakt, was ik nu dood geweest."

Redding
Maas vertelt het alsof hij in de supermarkt een pak hagelslag is vergeten mee te nemen. Aan klagen heeft hij een broertje dood. „Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar het is ook een soort redding geweest." De Nijmegenaar heeft nogal een bewogen leven achter de rug.  

„Vijf jaar geleden kwam ik uit Amsterdam na problemen met politie en justitie. Ik was verslaafd aan drank en drugs, ging met de verkeerde mensen om en handelde op financieel gebied nogal impulsief."

Trauma
Goedpraten wil hij zijn verslaving niet, maar enkele traumatische ervaringen maakten de situatie er niet makkelijker op. „Met mijn beste vriend en zijn vader waren we op vakantie in Brazilië. Ik liep met Peter (vader van zijn beste vriend, NV) de zee in. Door een golf sloeg hij terug in branding. Hij kreeg een hartaanval en overleed in mijn armen. Zoiets draag je de rest van je leven met je mee en laten je soms weer naar drank en drugs grijpen."

In Nijmegen begon hij in zijn 'paradijsje' met een schone lei. „Eindelijk uit de schuldsanering. En van de drank ben ik bijna af. Gelukkig, want dan ken ik geen rem meer. Soms neem ik nog wel een jointje."

Nieuwe woning
Om de opwaartse lijn door te zetten, moet hij wederom een moeilijke stap zetten: zijn 'paradijsje' verlaten. „Mijn huis moet zo ingrijpend aangepast worden, dat is onmogelijk. Ik ben daarom op zoek naar iemand met een benedenwoning of een flat met lift in het Willemskwartier, waarmee ik kan ruilen."

Om dat te kunnen realiseren, wenst hij een persoon of bedrijf die hem helpt daarvoor een opvallende flyer op te stellen. „Er zijn genoeg mensen die met mijn flat willen ruilen, maar dan moeten ze er wel van weten. In een ander huis hoef ik niet meer te kamperen, zoals nu."

Lees het volledige verhaal over Teun Maas dinsdag in De Gelderlander, of in onze online krant.

Reageren: Wilt u Teun helpen?

Stuur uw reactie inclusief uw telefoonnummer naar n.verhoeven@gelderlander.nl.