Volledig scherm
De weggevlogen sakervalk. © De Valk Roofvogels

Valkenier wanhopig op zoek naar weggevlogen roofvogel

LUNTEREN/ ARNHEM - Valkenier Gerard van den Brink is wanhopig op zoek naar zijn sakervalk, die woensdagmiddag is weggevlogen in Arnhem. Daar was de Lunterse roofvogelhouder bezig met een demonstratie, toen de valk plots achter een kerktoren vloog en zijn baas uit het oog verloor. „En toen was-ie weg.”

Van den Brink meldt de vermissing op zijn Facebookpagina van De Valk Roofvogels. Tientallen mensen helpen hem uit te kijken naar de roofvogel, die hij van kuiken af heeft opgevoed. „Het dier is 14 jaar oud en hoort gewoon bij ons.”

Voetbalvelden
De valk is na het wegvliegen op verschillende plekken gezien: in Huissen, Presikhaaf en op verschillende andere plekken in Arnhem. Gisteravond vloog de roofvogel bij de voetbalvelden van Arnhemia in Arnhem-Zuid. Toen Van den Brink daar aan kwam, was de sakervalk echter alweer gevlogen. „Weggejaagd door kraaien en meeuwen”, aldus de valkenier

Van den Brink was vanmorgen al weer vroeg op pad, op zoek naar de vogel. Daarbij concentreert hij zich vooral op Arnhem. „Ik denk dat hij in de stad zit en naar mij op zoek is. Als-ie me ziet, komt hij, honderd procent.” Dat weet de valkenier zo zeker, omdat de betreffende sakervalk al eens eerder is weggevlogen. „Toen had ik 'm vrij snel weer terug: toen hij me destijds zag vloog hij meteen naar me toe.”

Overleven
Hoewel de vogel van oorsprong niet voorkomt in Nederland, kan hij makkelijk overleven in het wild, weet Van den Brink. „Als hij honger krijgt komt het jachtinstinct vanzelf boven. Dat zal na drie à vier dagen zijn. Er is voedsel genoeg.” Een gevaar voor mensen is hij niet, verzekert de valkenier. „Nee, hij is mensen gewend. Hij zal echt niemand aanvallen, daar is absoluut geen reden voor.”

Leren riempjes
De valk is te herkennen aan de leren riempjes aan zijn poten. Het dier is bruin-wit van kleur en zo'n 50 centimeter hoog. Van den Brink: „Dat is net iets kleiner dan een buizerd.”

Mensen die de vogel zien vliegen, wordt gevraagd zich te melden bij de valkenier: 0318-469053