Volledig scherm
Een medewerker van de EOD loopt weg van de bomtas in Doesburg, die op de achtergrond is te zien. © Jan van den Brink

Van terrorisme verdachte bomtasman Doesburg in cel tot strafzaak

DOESBURG/ ARNHEM - De 41-jarige Abdel O. uit Arnhem blijft in de cel totdat zijn strafzaak begint. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag besloten.

De man heeft volgens justitie een aanslag in Nederland voorbereid in naam van Islamitische Staat.

Vermagerd
De Arnhemmer verblijft in de zwaarbeveiligde terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. Dat valt hem zwaar, bleek tijdens de zitting. O. verscheen sterk vermagerd en deels verlamd voor de rechter. „Dat komt door de stress”, verklaarde hij geëmotioneerd. „Ik zit vast voor iets waar ik niets mee te maken heb. Ik ben een democraat, geen terrorist. Ik houd van dit land.”

Onschuldig
Hoewel de strafzaak pas later inhoudelijk wordt behandeld, benadrukte O. al dat hij vindt dat hij onschuldig is. „Ik word erin geluisd door mijn ex en haar moeder. Zij voeren een haatcampagne tegen me, verspreiden leugens. Ze proberen op alle mogelijke manieren te voorkomen dat ik mijn kind krijg te zien.”

Waarschuwing
O. kwam vorig jaar in het nieuws als de bomtasman: met zelfgemaakte pijpbommen fietste hij naar Doesburg, naar de woning van zijn destijds 18-jarige ex-vriendin, tevens de moeder van zijn kind. De politie wist hem tijdig te stoppen. O. verklaarde dat hij met de pijpbommen zijn ex alleen maar angst wilde inboezemen. Het moest vijf maanden de cel in. Zijn ex waarschuwde destijds al voor het 'extremistisch gedachtegoed' van O..

Explosieven
Justitie deelt inmiddels die vermoedens. De inlichtingendienst zag dat de Arnhemmer in februari van dit jaar via Facebook een Franse extremist verzocht om wapens ‘om de mensen hier af te slachten.’ In zijn huis vond de recherche vervolgens boterhamzakjes met grondstoffen voor explosieven, beweert justitie.

Luciferkopjes
Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat de grondstoffen onvoldoende waren om explosieven van te vervaardigen, legde raadsman Arnout Schadd de rechtbank voor. „Eens te meer een bewijs dat hij helemaal geen kwaad in de zin had. Het gaat om bakmeel, en luciferkopjes. Dat kan niet zomaar met terrorisme in verband worden gebracht.”

Vught
De rechtbank wees echter het verzoek af O. vrij te laten. Hij blijft in Vught zitten tot de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, op woensdag 14 december.