Volledig scherm
Een politieagent stelt een 1e onderzoek in na het scooterongeval. © Henk Baron

Vandaag uitspraak in zaak scooterdrama Nijmegen

DEN BOSCH - Na jaren onduidelijkheid doet het hof in Den Bosch vandaag rond 13.00 uur uitspraak in de zaak van het Nijmeegse scooterdrama uit 2010. Tegen de twee verdachten werd eind mei door het Openbaar Ministerie 8 jaar cel geëist.

Grote vraag: zal het hof de twee allebei veroordelen voor doodslag, ook als niet duidelijk wordt wie er achter het stuur van de scooter zat?

Geschept
Bij het Nijmeegse scooterdrama, op 15 januari 2010, kwam de 50-jarige Mario van de Geijn om het leven toen hij op een zebrapad werd geschept door een scooter.

De destijds 19- en 20-jarige verdachten, van Marokkaanse komaf, waren op de vlucht voor de politie na een gesmoorde poging om hotel Belvoir te overvallen. Nadat ze met hoge snelheid zigzaggend tegen het verkeer in waren gereden op de Canisiussingel, botsten ze tegen de overstekende voetganger Van de Geijn aan.

Veroordeling
Eind 2010 veroordeelde de rechtbank in Arnhem de 20-jarige tot acht jaar gevangenisstraf; hij zou de bestuurder van de scooter zijn geweest. Zijn 19-jarige bijrijder kreeg 16 maanden cel. Maar het hof in Arnhem sprak het duo in mei 2012 vrij van doodslag, omdat niet bewezen kon worden wie had gereden en wie niet.

Hoge Raad
De Hoge Raad verwees de zaak uiteindelijk terug naar het hof, dit keer het hof in Den Bosch. Volgens de Hoge Raad hoeft de vraag wie achter het stuur zat er niet toe te doen. De twee kunnen sámen verantwoordelijk zijn voor doodslag.

Immers, zo redeneert de Raad, ze planden samen de overval op het hotel en namen daarbij het risico op een gevaarlijke vlucht op de koop toe.