Volledig scherm
© ANP

Veel AED's alleen binnen kantoortijden beschikbaar

NIJMEGEN - Flatgebouwen, winkels, wijkcentra en sporthallen. Op veel plekken hangen AED's of defibrillatoren waarmee het hart opnieuw op gang geholpen kan worden. Maar bijna overal binnen. De apparaten zijn daardoor buiten kantoortijd niet bereikbaar, terwijl die levens kunnen redden.

Nijmegenaar Perry Soerink was onderweg naar station Dukenburg toen hij een hartaanval kreeg. Ter hoogte van de bibliotheek in winkelcentrum Dukenburg. Maar op zondagavond. Hij overleefde het, maar het was zoeken naar een AED-apparaat.

Naar buiten
De AED's moeten naar buiten, vindt de Stuurgroep HartslagNijmegen, die pleit voor uitbreiding van het aantal AED's in Nijmegen en de bereikbaarheid ervan. Peter Saras, als secretaris van stichting AED Dukenburg vertegenwoordigd in de stuurgroep, vertelt dat de eerste zes minuten na een hartaanval cruciaal zijn. „En de aanrijtijd van een ambulance is in de meeste gevallen langer dan dat."

Vandalismebestendig
College en gemeenteraad snappen dat defibrillatoren buiten van meer nut zijn, omdat die 24 uur per dag kunnen worden gebruikt, laat een woordvoerster weten. Maar dat kost geld. Er zijn vandalismebestendige AED-kasten op de markt, maar die zijn veel duurder dan gewone kasten. Met het buiten hangen van alleen al de apparaten in gemeentelijke gebouwen is naar schatting tussen de 30- en 40.000 euro gemoeid. Dat geld moet de gemeenteraad dan wel willen uittrekken.