Volledig scherm
© Flip Franssen

Veel vragen na levensgevaarlijke dollemansrit door Arnhem

ARNHEM - Wat begon met een verdenking van een knullige koperdiefstal, eindigt in een levensgevaarlijke dollemansrit door Arnhem. Dinsdag begon de eerste rechtszaak tegen een 49-jarige Huissenaar, die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van poging tot doodslag.

Zijn advocaat meent echter dat de politie de wilde achtervolging zelf in de hand heeft gewerkt.

Koperdiefstal
De aanloop van de dollemansrit is een vermeende koperdiefstal op een bedrijventerrein in Duiven, op 3 mei van dit jaar. De Huissenaar zou daar, samen met twee anderen, oud koper in zijn Opel Astra hebben geladen. De politie krijgt hem in de smiezen en rijdt achter de inmiddels richting Arnhem vertrokken Huissenaar aan. Een stopteken van de politie wordt door de man genegeerd.

Nekklem
Wat volgt is een wilde achtervolging, die uiteindelijk uitmondt in een botsing met een andere politieauto. Agenten slaan de autoruit van de Opel Astra in, trekken de Huissenaar uit de auto en passen bij hem een nekklem toe.

Uitwijkingsmanoeuvre
Justitie vermoedt dat de verdachte bewust en met volle vaart op de politieauto is ingereden, met de bedoeling om de agent in de wagen te doden of zwaar te verwonden. Maar dat is onzin, betoogde de verdediging dinsdag. „Het was een uitwijkingsmanoeuvre, bij verdachte was geen enkele opzet in het spel.”

Te zwaar ingegrepen
De raadsvrouw van de Huissenaar vindt op haar beurt dat de politie veel te zwaar ingreep: „De agenten hebben een autoraam opengebroken, pasten een nekklem toe bij een niet-tegenstribbelende verdachte: ze hadden bij de aanhouding voor veel lichtere maatregelen kunnen kiezen.” Ook betoogde zij dat de achtervolging überhaupt nergens voor nodig was: „Want inmiddels is gebleken dat de verdachte geen enkele rol had bij de koperdiefstal.”

Aangifte
De Huissenaar heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de agenten die hem hebben aangehouden. De rechtbank wil dat diverse getuigen van de dollemansrit worden gehoord, om onder meer na te gaan of er daadwerkelijk sprake is van disproportioneel geweld van politieagenten. De zaak wordt dit najaar nader inhoudelijk behandeld.